Când vine vorba de sărbătorile de iarnă, cozonacul este simbolul tradiției și este nelipsit de pe mesele românilor. Cozonacul se poate umple cu orice, de la ciocolată, nucă și rahat, până la fistic. Dacă doriți să vă dați invitații pe spate în acest an, e musai să încercați rețeta de cozonac cu fistic!
Rețeta de cozonac cu fistic
Simbol al desertului tradiţional, nelipsit de pe masa românilor în zilele de sărbătoare, produsul premium, sezonier, apreciat pentru calitate, gust şi prospeţime, cozonacul este vedeta sărbătorilor tradiționale românești.
Poate fi umplut cu orice, însă crema de fistic pusă în cozonac îi dă un gust aparte. Fisticul aduce o notă cremoasă, ușor dulceagă. Această reinterpretare modernă a cozonacului va cuceri chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină
- 200 ml lapte călduț
- 100 g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 75 g unt topit
- 25 g drojdie proaspătă
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 g fistic crud (nesărat)
- 100 g zahăr pudră
- 50 ml smântână pentru frișcă
- 1 lingură miere
- 1 ou bătut pentru uns
- Fistic mărunțit pentru decor.
Într-un bol mic, dizolvă drojdia în 50 ml lapte cald cu o linguriță de zahăr. Las-o să crească 10-15 minute, până face spumă.
Într-un bol mare, cerne făina și adaugă sarea, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.
Adaugă gălbenușurile și drojdia activată. Începe să frămânți, turnând treptat laptele cald.
Adaugă untul topit și continuă să frămânți până obții un aluat elastic și omogen. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.
Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc cald timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.
Mărunțește fisticul cu un blender sau robot de bucătărie până obții o pastă fină. Poți lăsa și bucăți mai mari, dacă preferi.
Amestecă fisticul mărunțit cu zahărul pudră, untul moale și laptele, până obții o cremă omogenă. Adaugă esența de vanilie, dacă dorești.
Întinde aluatul crescut pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi. Întinde uniform crema de fistic peste aluat, lăsând margini libere de 1-2 cm.
Rulează aluatul strâns, pornind de la latura mai lungă. Poți răsuci ruloul obținut pentru un aspect mai interesant.
Așază ruloul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Acoperă și lasă să mai crească 30-40 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacul cu ou bătut și presară deasupra fistic mărunțit sau fulgi de migdale, dacă dorești. Coace cozonacul timp de 35-40 de minute, până devine auriu și trece testul scobitorii. Scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească!
Sursa foto: captură youtube