Reteta pentru cea mai buna socata – Instructiuni pas cu pas

0
1845

Reteta pentru cea mai buna socata – Instructiuni pas cu pas

Afla si tu cum se face socata! Socul este o planta foarte veche, apreciata si cultivata de oameni pentru multiplele sale beneficii. Socul are denumirea botanica de Samabucus nigra si arbustul poate ajunge si pana la 5 metri.


Fructele acestei plante sunt negre, lucioase si au un suc violet-purpuriu si gust dulceag-acrisor. Se fac o multime de dulceturi si gemuri delicioase din aceste fructe.

Despre socata

Cu totii ne amintim de socata de pe vremea bunicii. Delicioasa, racoritoare si putin acrisoara, aceasta bautura trebuie neaparat incercata!

Pentru socata, avem nevoie de florile de soc. Acestea trebuie sa fie recoltate la inceputul infloririi. Daca sunt culese prea tarziu, florile devin amarui.


Pentru o socata delicioasa ai nevoie de:

  • 1.5 litri de apa;
  • 30 grame de flori de soc (3 flori mari);
  • 1-2 lamai;
  • 150 grame zahar, insa poti pune si mai mult, in functie de preferinte;
  • 40 ml de suc de lamaie.

Ai grija sa speli foarte bine lamaile inainte de a le folosi pentru ca le vei pune in borcan cu tot cu coaja.

Ai nevoie de un borcan incapator, cam de 2-3 litri. Nu ai nevoie de drojdie deoarece zaharul si lamaia vor fermenta oricum, cam in 2-4 zile, in functie si de vremea de afara.


Primul pas

Adauga zaharul intr-un bol si deasupra pune sucul de lamaie. Amesteca totul bine, apoi amesteca cu 750 de ml de apa.

Al doilea pas

In borcan, pune florile de soc, feliile de lamaie, apoi amestecul pe care l-ai facut mai devreme.

Al treilea pas

Completeaza cu restul de apa si apoi amesteca totul usor cu o lingura de lemn cu coada lunga.


Ultimul pas

Tot ce trebuie acum sa faci este sa lasi timpul sa treaca. Pune borcanul pe un pervaz insorit si asteapta cateva zile pana se face socata. Ai grija sa acoperi borcanul folosind o farfurie. Nu trebuie sa inchizi ermetic borcanul!

Rezultatul? O socata aromata, putin acidulata si extrem de buna!