Scurt ghid pentru alegerea unei centrale termice ideală pentru casa ta
Denumirea de centrală termică se folosește cu un sens foarte larg pentru diverse dispozitive de încălzire a apei. În principiu, centralele termice sunt un tip de dispozitive care furnizează atât apă caldă menajeră, cât și apă caldă pentru sistemele de încălzire, fie ele sisteme clasice, cu calorifere, sau sisteme de încălzire prin pardoseală.
În ceea ce privește centralele termice de apartament, există o gamă foarte variată de produse, clasificate în funcție de diferite caracteristici cum ar fi: tipul de combustibil pe care îl utilizează pentru funcționare, eficiența lor energetică, puterea de încălzire etc.
Pentru a alege cel mai bun tip de centrală termică pentru locuința ta, trebuie să ai în vedere mai multe detalii precum: câte puncte de consum de apă caldă există în interiorul ei și ce volum are spațiul ce trebuie încălzit, care este cel mai convenabil tip de combustibil de care poți beneficia în funcție de zona în care locuiești, ce buget de achiziție ai și așa mai departe.
Dacă alegi o centrală termică pe gaz, așa cum ar fi și indicat dacă vrei să ai parte de un confort termic optim și să nici nu cheltuiești o avere ca să te încălzești și ca să beneficiezi de apă caldă, este indicat să apelezi la un specialist și nici măcar să nu iei în calcul ideea de a monta singur dispozitivul respectiv.
Centrale termice fără condensare
Așa numitele centrale termice tradiționale sunt cele cu tiraj natural și cele cu tiraj forțat. Din punct de vedere al costurilor, cele cu tiraj natural sunt mai accesbile, dar au nevoie de un coș special de fum care face ca instalarea lor să fie mai dificilă.
De asemenea, centralele cu tiraj natural sunt printre cele mai poluate tipuri de centrale, motiv pentru care au devenit un subiect des luat în vizor de către legislație europeană cu privire la protecția mediului înconjurător.
Despre acest tip de centrale mai trebuie să știi că sunt prevăzute cu o cameră de ardere deschisă, focul din interiorul lor fiind alimentat chiar cu oxigenul din încăpere și de aceea necesită o ventilație foarte bună.
În comparație cu centralele termice cu tiraj natural, cele cu tiraj forțat nu au nevoie de coșuri de fum, au un randament care poate depăși valoarea de 90% și nici nu poluează atât de mult. Aceste centrale au camera de ardere închisă, separată de spațiul unde sunt instalate, iar aerul necesar pentru ardere și-l iau din exterior.
Centrale termica în condensație
Aceste centrale se mai numesc și cazane în condensaţie pe combustibil gazos și reprezintă unele din cele mai apreciate tipuri de dispozitive folosite pentru încălzire. Spre deosebire de centralele tradiționale, cele în condensație sunt prevăzute cu sistem special de răcire, care are ca rol recuperarea energiei reziduale și transferarea masei de apă încălzire, lucru pentru care au un randament mai mare, un consum mai mic și poluează mai puțin.
Una din directivele Uniunii Europene din prezent interzice chiar fabricarea, dar și importul centralelor cu gaz tradiționale, putând fiind comercializate pe piață doar cele care există deja în stoc. Din acest motiv, în curând, tot mai multe case vor fi dotate cu centrale în condensație, datorită calităților lor superioare.
Un producător renumit de astfel de centrale este viessmann.ro, o companie germană cu un portofoliu impresionant de sisteme de încălzire de înaltă calitate, care pot fi achiziționate și în România la prețuri corecte.
Centralele în condensație Viessmann sunt foarte performante și eficiente și se potrivesc ideal cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Astfel, dacă dorești să-ți modernizezi locuința, să plătești mai puțin pentru încălzire, dar să beneficiezi de același confort termic cu care te-ai obișnuit și nici să nu poluezi prea mult mediul înconjurător, atunci poți achiziționa de la Viessmann o astfel de centrală și solicita în același timp și montaj sau revizii ori de câte ori este necesar.
Centralele termice în condensație te ajută să economisești o cantitate de căldură cu până la 35% mai mare decât centralele termice tradiționale și de aceea, ele reprezintă o alegere din ce în ce mai populară și în România.