Totul despre altoirea marului – Ghid explicativ si pasii necesari

Totul despre altoirea marului – Ghid explicativ si pasii necesari

Descopera ce sfaturi sunt bune atunci cand vine vorba despre altoirea marului. Marul este unul dintre cei mai cultivati pomi fructiferi din intreaga lume. Daca locuiesti la curte, poti avea si tu in gospodaria ta un astfel de mar gustos, cu o recolta bogata.


Pentru ca merii tai sa fie sanatosi, acestia au nevoie de altoire. Altoirea este o metoda eficienta de a imbunatati calitatea si diversitatea fructelor din livada.

In articolul de astazi iti prezentam doua dintre cele mai simple si folosite metode de altoire. Descopera cum sa ai un mar sanatos si productiv.

Altoirea speciilor pomicole in pepiniera se poate realiza prin doua metode:

  • cu mugure (ochi);
  • cu ramura detasata.

Altoirea in ochi dormind

Altoirea in ochi dormind este cea mai frecvent intalnita in productie. Denumirea ei indica principalele caracteristici: altoiul este un mugure (ochi) vegetativ cu dezvoltare normala, insotit de o portiune de petiol de frunza de 10 mm, care dupa altoire ramane in repaus (dormind) pana in primavara urmatoare. Portaltoiul este un puiet, un butas sau o marcota inradacinata.


Aceasta altoire se practica atat in pepiniera, pentru inmultirea soiurilor valoroase de pomi, dar si in plantatii tinere pentru realtoirea soiurilor slab productive.

Pentru reusita altoirii in ochi dormind este necesar ca seva portaltoilor sa fie activa, pentru a se desprinde coaja, iar mugurii altoi sa fie complet dezvoltati. Aceste conditii se realizeaza in a doua jumatate a verii, incepand de la sfarsitul lunii iulie si pana la inceputul lunii septembrie.

Zona de altoire pe portaltoi se alege langa colet (4-6 cm), indeosebi la portaltoii obtinuti din seminte si samburi. La portaltoii vegetativi, altoirea se face mai sus (10-15 cm) fata de suprafata solului. In unele cazuri insa, cand urmarim ca trunchiul pomului sa fie format din portaltoiul salbatic, mai rezistent la ger (cais, cires, migdal), altoirea se va face la inaltimea de formarea a coroanei.


Altoirea cu ramura detasata

Altoirea cu ramura detasata este simpla sau perfectionista. Astazi va voi prezenta altoirea simpla, altoire ce se utilizeaza pentru altoirea portaltoilor al caror diametru la punctul de altoire este de 2-6 cm si chiar mai mare.

Altoirea sub coaja este usor de executat, insa altoii pot fi usor dezbinati de vant daca nu se iau masuri de protectie.

Descopera si care sunt cei mai frumosi 23 de pomi pentru o curte cu adevarat spectaculoasa

Momentul optim de altoire 


O conditie principala pentru ca altoirea sa fie una de succes este ca momentul de altoire sa fie unul potrivit. Momentul optim de altoire este in stransa legatura cu pornirea in vegetatie a plantelor si dureaza de la finele lunii aprilie pana in luna mai.

Mai mult decat atat, ramurile-altoi trebuie sa fie neaparat in repaus, adica sa nu aiba mugurii umflati sau porniti in crestere. Ramurile altoi trebuie recoltate toamna sau iarna si pastrate in locuri racoroase (pivnite reci, frigidere sau ingropate in pamant).

mere frumoase in copac

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI