Tradiţii în viitor – IKEA România lansează o expoziţie unică în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

„Tradiţii în viitor” – IKEA România lansează o expoziţie unică în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

La aniversarea de 10 ani în România, compania amenajează Cantonul de drum din cadrul Muzeului pentru a-şi arăta respectul faţă de tradiţiile româneşti


 IKEA România în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” lansează expoziţia temporară „Tradiţii în viitor” în Cantonul de drum din Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Expoziţia-experiment, unică în lumea IKEA, constă în amenajarea unui canton cu etaj în stil românesc, mobilat în stilul scandinav IKEA, păstrând elemente autentice de artă populară românească.

Expoziţia „Tradiţii în viitor” este modul prin care IKEA îşi arată respectul faţă de tradiţiile româneşti, la împlinirea a 10 ani de la deschiderea magazinului IKEA din Bucureşti. Astfel, pentru prima oară în Muzeul Satului, bucătăria METOD întâlneşte ulciorul românesc de ceramică smălţuită, poliţa GAMLEBY întâlneşte vasele de Horezu şi lingurile de lemn lucrate de meşteşugari români, covoarele SILKEBORG pun în valoare mixul unic tradiţional, iar cadrul de pat din lemn de mesteacăn GJÖRA este pus în aceeaşi încăpere cu icoana încadrată de ştergar, cu elemente ale costumelor populare de sărbătoare şi cu lada de zestre a bunicii.

Şi pentru că designerii IKEA caută mereu soluţii inovatoare, bucătăria şi camera de zi sunt iluminate cu integrarea sistemului de iluminat inteligent TRÅDFRI – cu care personalizezi lumina din camere sau treci de la lumina caldă la lumina rece, printr-o simplă apăsare a telecomenzii. Iar cu aplicaţia IKEA TRÅDFRI, aprinzi și stingi becurile din cele două camere de la distanţă, pe tabletă.


Fiecare cameră amenajată în magazinul IKEA din București este concepută de designeri pornind de la povestea unei familii, iar acest proiect nu a fost diferit. Casa IKEA din Cantonul de drum românesc este plină de frumosul tradițional și are o poveste a ei: Un cuplu tânăr moștenește un canton de drum într-o zonă rurală din România și îl transformă într-o casă de vacanță. Este un loc în care ei au ales să pună în valoare obiectele de mobilier și accesoriile moștenite, alături de produse cu design scandinav modern de la IKEA, în care au păstrat cu drag spațiul tradițional și elementele de mobilier moștenite. Este o casă dedicată liniștii și bucuriei de a trăi frumos și simplu.

Viața în bucătărie

Fiecare produs IKEA are o poveste. O idee de la care a pornit un designer și care apoi a făcut viața acasă mai ușoară și mai frumoasă pentru milioane de oameni. Credem că designul este o combinație între formă, funcționalitate, calitate, sustenabilitate şi preț accesibil, iar acest concept se numește Design Democratic IKEA. Credem că aceste dimensiuni sunt universal valabile pentru a da valoare fiecărei case. Inclusiv în casa de vacanță a cuplului nostru.


Viața în bucătărie este în primul rând funcțională, așa că soluțiile IKEA și-au găsit loc în mod natural între podeaua de pin și prispa tradițională de lemn masiv.

Acum, carafele tradiționale românești își găsesc locul în bucătăria în stil suedez cu accente moderne. Moștenirea prețioasă de la bunici este expusă cu mândrie pe pereți, în timp ce produsele utile în fiecare zi în bucătărie completează spațiul.

Credem că așa ar putea să arate bucătăria din viitor. Oricât ar fi de avansată ar fi tehnologia, o casă poate să își păstreze esența și tradițiile și poate face loc pentru lucrurile care trezesc emoție.


Camera de zi și relaxare

Pentru mulți oameni din România și din toată lumea acasă este spațiul emoțiilor pozitive: familiaritate, siguranță, grijă, relaxare, libertate, intimitate, apartenență.

În camera de zi, oamenii își expun obiectele cu cea mai mare valoare sentimentală; obiectele moștenite, lucrurile care fac locul mai frumos și plin de sens. Camera de zi este în primul rând sinceră și este inspirată de valori din cele două culturi: simplitatea suedeză și dragostea pentru frumos românească.

Valoarea emoțională a spațiului este dată de frumusețea obiectelor tradiționale românești. Sunt obiecte utile și împodobite frumos care ne arată o parte din sufletul artistului care le-a creat. Obiecte care vorbesc despre autenticitatea și personalitatea românilor care le-au lăsat moștenire pentru generațiile viitoare.

Dormitor

Formele simple, materialele naturale și imperfecțiunile din orice produs creat în stilul tradițional scandinav IKEA explorează frumusețea și plăcerea oferite de naturalețe. „Viața nu este perfectă, natura nu este perfectă și nici noi nu suntem perfecți. Materialele naturale sunt imperfecte în mod natural, de aceea ne dorim să le păstrăm onestitatea și să intervenim cât mai puțin asupra neregularităților lor,” spunea un designer colaborator IKEA.

Pentru această simplitate a fost aleasă mobila din lemn de pin din dormitor. Apoi, am păstrat cufărul de la bunica pentru că acolo se ascunde un secol de amintiri și de viață, este un obiect simbol care va rezista sute de ani și va fi o mărturie a frumosului românesc și pentru generațiile viitoare.

Icoana împodobită, crucea de busuioc și costumul tradițional împodobesc spațiul simplu și amintesc de tradiții, valori și de viața frumoasă a bunicilor.

Camera de baie pentru visare

Camera de baie este construită în jurul ideii de natură și visare. Până la urmă, cine nu și-ar dori să facă baie printre nori? Abajurul KRUSNING devine obiect simbol și una dintre piesele centrale ale camerei. Și dacă în secolul XIX, etajul cantonului de drum era locuința de serviciu a drumarului și a familiei sale, în casa transformată fiecare cameră are un rol funcțional. O baie de vis nu putea să lipsească din casa de vacanță

 „A fost o provocare și o onoare pentru noi să lucrăm la acest proiect. Avem un respect profund pentru estetica romanescă tradițională și asta ne-a motivat să ilustrăm îmbinarea a două culturi diferite doar în aparență, cum sunt cea românească și cea suedeză. Până la urmă, asta se întâmplă în casele multor români și în casele noastre de 10 ani, de când este IKEA în România. Ne-am jucat foarte mult cu ideile, am gândit un spațiu funcțional, în stilul scandinav tradițional, dar în care ne-am folosit foarte mult imaginația, iar obiectele românești, toate utile și frumos decorate, au contribuit la crearea unui spațiu de care suntem mândri,” a declarat Irina Amza, Interior Design Manager IKEA România.

Cantonul de drum a fost transformat într-o locuință funcțională în care au fost amenajate o bucătărie, o cameră de zi, un dormitor și o cameră de baie. Obiectele tradiționale românești completează și întregesc povestea casei, îi dau farmec și viață.

Expoziția „Tradiții în viitor” este deschisă pentru public în Cantonul de drum din Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Șoseaua Kiseleff, nr. 28, începând de astăzi și până pe 30 august inclusiv. Programul de vizitare este: Luni: 9.00 – 17.00; Marți– Duminică: 9.00 – 19.00.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI