Desprinse parcă din negura vremurilor, făcând parte de secole din viaţa satului, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi astăzi, în ciuda asaltului nivelator al civilizaţiei contemporane. Unele sunt actualizate de români în preajma sărbătorilor. Spre exemplu, în luna decembrie, unii oameni pun un castron cu apă în curte. De ce e bine să faci acest lucru, conform străbunilor?
Tradiții românești: De ce trebuie să pui un castron cu apă în grădină în această lună
Încă din vremurile de demult, oamenii lăsau în luna decembrie un castron sau o farfurie cu apă în curte. În acest fel, păsările se hidratau și supraviețuiau mai ușor în lunile friguroase.
În timpul iernii, păsările nemigratoare precum vrăbiile se confruntă cu provocări semnificative în găsirea hranei și apei. Din cauza temperaturilor scăzute și a accesului redus la resurse naturale, contribuția oamenilor devine esențială pentru supraviețuirea acestor specii.
Pe timpul iernii, apa devine o resursă vitală pentru păsările sălbatice, dar accesul la aceasta este adesea limitat din cauza temperaturilor scăzute care duc la înghețarea surselor naturale. Organizațiile de protecție a păsărilor, precum cele din Marea Britanie, pun accent pe importanța oferirii apei curate și proaspete pentru hidratarea păsărilor. De aceea, iarna, pune-ți un castron cu apă în curtea casei, veți face numai bine.
Folosiți un recipient puțin adânc pentru a preveni riscul de înec. Amplasați-l într-un loc sigur, ferit de prădători.
Schimbați apa în mod regulat pentru a evita înghețarea. Adăugați o minge de plastic care să plutească pe suprafață; mișcarea acesteia poate împiedica formarea gheții. Nu adăugați sare în apă, deoarece aceasta poate fi nocivă pentru păsări.
Sursa foto: freepik