Amenajarea gradinii: 10 idei pentru aleile de gradina
Daca stai la casa si ai si o gradina, atunci trebuie sa iti amenajezi o alee inedita, care pe langa faptul ca iti va infrumuseta gradina, iti va oferi si posibilitatea sa faci plimbari inclusiv dupa ploaie, cand iarba este uda.
Cele mai folosite alei sunt cele realizate din dale sau pavaje, sub forma de alei continue prin gazon, sau discontinue, realizate din dale amplasate la distante de cate un pas.
Poti alege sa lasi amenajarea gradinii pe mana unui arhitect peisagist sau o poti face chiar tu cu putina imaginatie si indemanare.
Mai jos iti vom prezenta 10 idei pe care le poti folosi in realizarea unei alei:
Aleile din trunchiuri de copac
Dalele din trunchiuri de copac sectionate transversal sunt perfecte pentru o gradina in stil rustic. Le poti aseza direct pe gazon, sub ce forma doresti, iar in timp iarba din gazon le va fixa pozitia.
Daca iti doresti o gradina mai putin urbana si iti plac peisajele mai rustice, atunci poti folosi lemn in stare naturala, netratat, iar dalele fixate direct in pamant.
In functie de tipul de lemn ales, poti obtine efecte deosebite datorita texturii si compozitiei acestuia.
Aleile din paleti
Daca ai o gradina mai mare, cu multi copaci, atunci iti recomandam o alee din paleti. Sunt practici si usor de folosit.
Aleile din sipci de lemn vopsite
Pentru o gradina vesela si colorata, poti folosi spici din lemn (pe care le poti obtine foarte usor din dezmembrarea unor paleti) vopsite in diverse culori.
Aleile din piatra de rau
Aleile din caramizi
Daca ai caramizi nefolosite, le poti utiliza acum in locul dalelor, asezandu-le in ce forma doresti, pentru a obtine o alee minunata, cu aer vintage.
Aleile din dale artificiale si din lemn
O alee frumoasa se poate realiza combinand dalele artificiale cu strat de pietris colorat.
O alta combinatie reusita este cea dintre sipcile de lemn asezate pe un pat de pietris.
Aleile mozaic
O alee inedita poate fi realizata din combinatii de bucati de gresie si faiata, taiate in diverse forme. Aici totul tine de imaginatia si de priceperea ta.
In ceea ce priveste montarea, dalele sau sipcile pot fi amplasate direct pe sol sau pe un pat de nisip sau pietris margaritar.
Pentru a evita impiedicarea, aveti insa grija ca inaltimea dalelor sa nu depaseasca prea mult nivelul solului!