15 Compartimente pentru compost pe care le poti face singur

15 Compartimente pentru compost pe care le poti face singur

Compostul inca ramane alegerea multor agricultori care doresc sa aiba productii calitative si legume cu gust foarte bun.


Afla cum poti sa iti faci singur compartimente pentru compost, dar si cateva retete pentru a obtine o productie excelenta.

Ce este compostul?

Compostul este un fertilizator natural care ajuta pamantul sa duca catre plante substante nustritive. Compostul lasa microbii buni sa intre in pamant si ajuta plantele sa aiba nutrientii necesari de care are nevoie, luand acesti nutrienti de la microbii buni, de la bacterii, dar si de la ciuperci.

Chiar daca in comert au aparut o multime de fertilizanti, multi oameni prefera compostul, acest fertilizant natural ce poate fi aplicat primavara si toamna.


Cat costa compostul?

Ei bine, compostul nu costa nimic daca ai in curte vite sau pasari de unde sa iei balegarul pentru compost.

Cum obtinem compostul?

Amesteca resturile pe care le-ai adunat din gradina (frunze, crengi, gunoi de pasari, bucati de iarba, etc.) cu gunoiul din grajd. Gunoiul din grajd trebuie sa provina de la bovine sau ovine, dar poate fi si gainat de pasare.

Daca amestecul obtinut este uscat, se uda cu apa. Periodic, trebuie sa „amestecati” cu o lopata in acest compost obtinut, pentru a il omogeniza, se amesteca cu praf de var stins si se umezeste cu apa cand se usuca.


Dupa cel putin jumatate de an, sau chiar dupa un an sau doi puteti folosi partea mai marunta din compost pentru a o pune la flori si legume. Partea mai grosiera poate fi folosita ca si ingrasamant la culturile de porumb, grau sau cartofi.

Reteta de compost realizata din coaja de ou

Reteta de compost care este facuta din coaja de ou este benefica in gradina, in solarii sau direct in ghivece.

Se usuca cojile de oua, se preseaza bine, se maruntesc si se pun direct in substrat. Cojile de ou pot fi adaugate, in special la tomate, ardei si vinete deoarece aceste culturi se pot imbolnavi mai repede din cauza lipsei de calciu. Daca adaugati coji de ou, nu veti mai avea problema aceasta!


Reteta de compost realizata din zat de cafea

Cafeaua este bauta in multe locuinte si sunt convinsa ca exista in cele mai multe dintre gospodarii. Daca si tu aruncai pana acum zatul de cafea, afla ca il poti folosi in multe feluri practice.

Unul dintre ele este acela de a crea compost cu zatul de cafea. Zatul este o sursa de potasiu, azot, fosfor, carbohidrati si vitamine care vor completa amestecul lasat la compostat. Zatul de cafea poate fi pus, pur si simplu, in amestecul lasat la compostat pentru a fi folosit pentru: coacaz, trandafiri, conifere, dar si pentru unii pomi fructiferi.

 

Voi ce retete folositi pentru a avea mereu fructe si legume gustoase?

Deoarece compostul poate fi folosit peste cel putin 6 luni sau chiar un an sau doi, mai jos gasiti cateva compartimente Do It Yourself pe care le puteti realiza singuri, acasa.

Va dorim spor la treaba!

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI