8 idei bune de aplicat pentru a avea o superba gradina amenajata cu piatra naturala
Decorarea gradinii cu piatra naturala nu este un lucru usor, dar nici extrem de dificil. Sunt unele lucruri care necesita in mod obligatoriu prezenta specialistilor, insa multe sunt si cele pe care le poti face singur… daca ai idei si dorinta. Mai jos iti facem cateva sugestii prin care gradina si curtea poate sa devina spatiul relaxant pe care ti-l doresti de atat vreme.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te interesezi cu privire la diversitatea materialelor naturale pe care le poti procura cu usurinta si la preturi competitive. In al doilea rand, este la fel de important sa tii cont de climatul zonei in care locuiesti si de conditiile si intemperiile la care este expusa gradina ta, pentru a alege cea mai potrivita si durabila varianta de amenajare. Nu in ultimul rand, va trebui sa te raportezi si la timpul pe care il poti acorda ingrijirii gradinii.
Exista materiale naturale care nu necesita ingrijiri speciale si care au o durata de viata mai lunga si se pot igieniza si intretine mai usor, asa cum este cazul pietrei cubice. Pe de alta parte, exista si numeroase materiale care arata mai elegante si mai rafinate, dar care au insa nevoie de procese repetate de impermeabilizare si de polisare, cum este cazul marmurei sau al granitului. Desi, chiar si aceste produse, daca sunt corect si la timp intretinute, nu solicita prea mare atentie.
Iata cateva idei pentru folosirea pietrei naturale in cazul amenajarii gradinilor, respectiv cele mai comune intrebuintari ale acesteia pentru decorarea spatiilor exterioare:
1.Pavarea aleilor si a teraselor cu piatra naturala
Roca naturala este unul dintre cele mai des folosite materiale pentru construirea aleilor din gradina si a teraselor exterioare. Ai o multime de produse din piatra naturala din care poti alege: piatra cubica, marmura mata sau antichizata, granit, travertin in culori pamantii, ardezie gri sau neagra, piatra de calcar. Alegerea se face dupa mai multe principii, insa doua sunt foarte importante: a) nu combina mai mult de doua culori lor si mai multe de trei tipuri de texturi b) nu folosi culori inchise pentru spatii mici, locurile vor parea si mai mici. La fel de imperios necesar este sa nu uiti ca pietrele naturale au nevoie sa fie impermeabilizate, conform indicatilor primite de la specialisti.
2. Gratare placate cu piatra naturala
Multi vad in gratar doar un instrument prin care se asigura pregatirea hranei. Nu este chiar asa. Pentru cei care au o gradina, un gratar frumos poate deveni un element principal, daca nu chiar central in amenajarea unui spatiu exterior. Exista diverse modele de gratare, insa nici unul nu este mai frumos decat cel realizat intr-un stil cat mai original, pastrand o puternica nota de autenticitate. Alege cu grija: multe pot arata bine la o prima vedere, insa calitatea materialelor este de multe ori surprinzator de slaba. Vei avea nevoie de ajutor la instalarea unui asemenea gratar, pentru ca este destul de greu. Cine are o curte mare, se poate orienta catre un cuptor placat cu piatra naturala.
3. Un foisor placat cu piatra naturala
Diversitatea produselor din piatra naturala este foarte mare. Poti alege intre o piatra nefinisata, cu aspect natur, dar poate sa fie si un foisor acoperit cu placi lucioase. Totul in functie de intentia fiecaruia, de dimensiunea spatiului si de cromatica dominanta a intregii gradini. Combinatiile cele mai frecvent intalnite in constructia foisoarelor se fac intre piatra si lemn. Ai grija deci cum potrivesti culorile, ce iei prima data: lemnul sau piatra… Noi te sfatuim sa alegi intai piatra.
4. Vasele si jardinierele pentru flori
Cu cat florile sunt mai speciale, cu atat au nevoie de un tratament mai special. Adica nu toate se vor dezvolat in acelasi tip de sol, iar solutia pentru aceasta problema este existenta jardinierelor. O curte bogata in plante si flori frumoase este in cele mai frecvente cazuri, o curte cu ghivece si jardiniere inteligent expuse sau mascate de vegetatie mai rezistenta plantata direct in pamant sau de roci naturale (au preturi accesibile). Aceste ghivece si jardiniere din piatra naturala, placate cu piatra naturala sau care imita acest material pot fi decorate cu motive antice, poate avea forme deosebite, dar si simple, elegante, minimaliste. Minimalismul, mereu la moda, se potriveste atat pentru gradini mari, cat si pentru cele mai mici.
5. Arta in gradina ta: statuetele din piatra naturala si compozit
Orice gradina eleganta dintre cele decorate cu piatra naturala trebuie sa aiba un obiect central care sa atraga atentia. Pot fi statuete realizate din compozit turnat cu ajutorul tehnologiilor avansate ce au la baza materiale precum piatra naturala. Acestea pot avea forme abstracte sau pot reprezenta copii ale unor sculpturi celebre. Ele vor conferi un aer de originalitate si de unicitate unei gradini, mai ales ca nuantele lor placute si discrete de gri se potrivesc de minune cu cromatica multicolora a gradinii.
6. Fantanile artizanale
Elementul acvatic nu poate lipsi din nici un decor natural, asa ca susurul fin al apei din fantanile artizanale poate completa orice gradina amenajata cu stil si rafinament. Astfel de obiecte au fost folosite pentru amenajarea si decorarea gradinilor inca din cele mai vechi timpuri si continua sa fie una dintre optiunile cele mai populare atunci cand vine vorba despre alegerea unor obiecte decorative spectaculoase pentru gradini. Exista fantani de diferite marimi, si marele lor avantaj este ca nu consuma apa, aceasta fiind recirculata cu ajutorul unei pompe. Nu uita sa verifici inainte daca pompa este sau nu inclusa in pretul fantanii.
7. Cismelele pentru gradina
Din aceeasi serie a decorurilor cu tenta acvatica fac parte si cismelele pentru gradina. In calitate de proprietar al unei case cu gradina, trebuie sa iei in calcul si faptul ca vei avea nevoie in spatiul exterior si de o sursa de apa potabila (pe care o poti obtine prin folosirea unor filtre si solutii speciale antibacteriene de purificare a apei). Dar nu e vorba doar de a bea apa intr-un mod comod, stand la umbra, ci si de posibilitatea de a te spala pe maini sau de a te racori in zilele toride. In afara de scopul practic al acestora, cismelele din piatra naturala sunt apreciate si pentru aspectul lor deosebit. Pe piata exista destule cismele cu finisaje foarte bune si foarte rezistente.
8. Mobilierul pentru gradina placat cu piatra naturala sau construit integral din aceasta
Mesele, blaturile si scaunele pentru gradina arata mai bine daca sunt confectionate dintr-un material organic precum compozitul de roca naturala. Rezistenta acestora este foarte mare, iar aspectul lor se poate integra la fel de bine intr-un decor rustic, dar si intr-unul elegant si rafinat.
O masa ampla de douasprezece persoane, asortata cu scaune din acelasi material ar putea face diferenta dintre o gradina obisnuita si una deosebit de frumoasa. Daca nu ai loc pentru o masa mare, puteti asorta curtea o masuta sau doua pentru cafea cu blatul din piatra naturala. Masute din marmura alba pot fi o solutie comoda, culoarea lor alba putand fi asortata la orice decor. In plus, dupa ce se termina sezonul sau vremea nu o permite, o poti folosi in interior.
Sursa foto: pinterest.com si piatraonline.ro