Alegerea potrivită a lanternei LED: ce criterii să verifici înainte de achiziție

Alegerea potrivită a lanternei LED: ce criterii să verifici înainte de achiziție

Lanterna LED este utilă și se va dovedi indispensabilă în multe situații, motiv pentru care este recomandat să ai cel puțin una acasă sau în mașină. Va fi de mare folos în diverse activități legate de locul de muncă, la tot felul de proiecte pe care le desfășori acasă, atunci când mergi la iarbă verde cu familia și chiar în vacanțe. De asemenea, pot apărea situații în care se întrerupe energia electrică sau pur și simplu te afli într-un loc fără instalație electrică la lăsarea întunericului.


Acestea sunt doar câteva dintre împrejurările în care un astfel de dispozitiv se va dovedi extrem de util, dar, cu siguranță, ai experimentat și altele în care ai căutat o lanternă și, prin urmare, este cât se poate de clar că ai nevoie să cumperi una cât mai curând. Dar cum să alegi lanterna LED potrivită? Iată criteriile pe care ar trebui să le ai în vedere:

Tipuri de lanterne LED

Există trei categorii principale de lanterne LED, fiecare extrem de utilă, în funcție de obiceiurile și activitățile pe care le desfășoară o persoană:

– lanterne de mână – pe care le poți manevra ușor, extrem de utile în orice fel de situație;
– lanterne de lucru – dotate cu un suport, care pot fi montate pe mese de lucru sau pot fi agățate la înălțime, iar fluxul luminos poate fi îndreptat spre zona în care ai nevoie de vizibilitate;
– lanterne de cap sau frontale – absolut necesare atunci când ești în mișcare și ai nevoie să ai mâinile libere. Este un echipament indispensabil pentru explorări pe munte, așa cum recomandă Wild Earth, sau în pădure, dar pot fi utile și pentru uz casnic, mai ales dacă ai o pivniță iluminată slab.


Dimensiunile lanternei

Dimensiunile acestor echipamente variază în funcție de numărul de LED-uri pe care le
au și de intensitatea luminoasă. În funcție de necesitățile tale și de tipul de activități
desfășurate, vei alege una cu dimensiunea corespunzătoare. Astfel, dacă o vei utiliza
într-un spațiu închis și îngust, una cu dimensiuni reduse va fi potrivită, dar în cazul în care activitățile tale se desfășoară în locuri vaste sau deschise, va fi mai utilă una mai mare. Dimensiunile lanternelor variază de la 10 x 3 cm și pot ajunge și până la 30 x 18 x 14 cm.

Materialele din care sunt realizate

Cele mai rezistente sunt cele din metal, însă dezavantajul este că acestea sunt și cele mai grele. Modelele confecționate din plastic sau acetat sunt mult mai ușoare și pot fi manevrate fără probleme, însă sunt mai sensibile și se pot sparge dacă sunt expuse la șocuri. Evident, tu știi mai bine la ce fel de activități urmează să le folosești și vei alege ce crezi că se potrivește.

Intensitatea luminoasă

O lanternă LED poate acoperi o zonă de la câțiva centimetri până la 100 sau chiar 500 de metri. Intensitatea luminoasă va fi aleasă în funcție de modul în care intenționezi să o folosești. Cele de mici dimensiuni sunt alimentate de baterii clasice, în timp ce cele mai mari utilizează acumulatori reîncărcabili.


 

Foto: Pexels

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI