Babka este un cozonac cu origini evreiești, dar este preparat destul de des de toate gospodinele în perioada sărbătorilor. Babka este, de fapt, un pâine dulce, cu un aluat asemănător cozonacului, însă care se prepară total diferit. Mai jos aveți rețeta completă de babka, desertul delicios care nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun!
De unde provine babka
Babka provine de la „babcia”, un termen slav pentru “bunica”. Acest desert e originar din regiunea Poloniei și Ucrainei.
„Acest nume a fost derivat deoarece laturile canelate ale prăjiturii, formate într-o tavă tradițională poloneză, aminteau de fusta unei femei bătrâne și/sau deoarece bunicile erau cele care făceau acest deliciu”, scria istoricul culinar Gil Marks în The Encyclopedia of Jewish Cooking.
Pentru cei care nu știu, babka un tip de pâine dulce, foarte asemănătoare la gust cu cozonacul. De aceea, multe gospodine o prepară în perioada sărbătorilor de iarnă.
Cum se prepară babka
Babka se prepară destul de simplu, însă necesită răbdare și atenție la detalii, având un aluat similar cu cel din cozonac, pe bază de drojdie, lapte, unt și ouă, precum și cu o cantitate mai mică de zahăr. Acest desert are o textură fragedă și o umplutură delicioasă! Iată cum se pregătește!
Ingrediente:
- 500 g făină
- 10 g drojdie uscată
- 150 ml lapte cald
- 100 g unt topit
- 2 ouă
- 80 g zahăr
- 1 linguriță de esență de vanilie
- un praf de sare.
Pentru umplutură:
- 200 g ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte
- 50 g unt
- 50 g zahăr pudră
- 50 g nuci mărunțite (opțional)
- esență de rom sau coniac.
Pașii de urmat pentru a prepara acest desert
Pentru început, drojdia se dizolvă în lapte cald și se lasă să stea câteva minute până devine active. Se adaugă zahărul, ouăle, esența de vanilie și sarea. Se adaugă făina treptat, se amestecă până se obține un aluat elastic și ușor lipicios, iar la final se adaugă untul topit și se frământă până aluatul devine omogen. Se lasă să crească într-un loc cald pentru o oră, până își dublează volumul.
Într-un vas mic se topește ciocolata, împreună cu untul pe baie de aburi sau într-un cuptor cu microunde. După ce se topește complet, se adaugă zahărul pudră și nucile mărunțite, precum și esența de rom. Se amestecă, până se obține o pastă uniformă.
După ce aluatul a crescut, se întinde pe o suprafață presărată cu făină într-o foaie subțire de aproximativ 1cm grosime. Se întinde uniform umplutura de ciocolată pe toată suprafața aluatului.
Aluatul se rulează într-un sul lung și se taie în două sau patru bucăți, în funcție de câte straturi se doresc. Se împăturesc una peste alta și se răsucesc, formând o formă de împletitură sau o formă simplă de cozonac.
Aluatul modelat se transferă în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească pentru 30 de minute, apoi se coace în cuptorul preîncălzit 180°C pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până când devine auriu și sună gol la atingere. După ce e gata, se lasă la răcit și se unge cu sirop de zahăr, pentru a-i da un luciu apetisant!
Sursa foto: captură video youtube