Cum alegi un panou solar in functie de nevoi
Panoul solar este in prezent una dintre cele mai populare surse de energie alternativa folosita pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat pentru locuinte.
Panoul solar foloseste sursa de energie a soarelui pentru a produce apa calda sau electricitate. Cei care opteaza pentru astfel de solutii o fac cu scopul de micsora costurile la facturile de energie
Cu toate astea nu trebuie sa omitem faptul ca acestea au un rol major la mentinerea unui mediu inconjurator mai curat si mai sanatos. Aceasta tehnologie inovatoare este una sustenabila si care se va dezvolta tot mai mult in viitorul apropiat.
Tipuri de panouri solare
- panourile solare fotovoltaice, care genereaza energie electrica
- panourile solare de apa calda, care transforma energia soarelui in caldura
Panoul solar fotovoltaic
Acesta este facut dintr-un strat subtire de material semi-conductor prins cu rasina polymer intre straturile de sticla. Atunci cand este expus la lumina soarelui, acesta produce electricitate.
Panourile solare fotovoltaice, cum sunt cele de aici, difera prin eficienta lor, altfel spus cat din energia soarelui este folosita de panou,dar si prin pret. Panourile fotovolatice pot fi:
- monocristaline, sunt cu 13 – 17% mai eficiente decat cele policristaline
- policristaline, sunt mai ieftine decat cele monocristaline dar mai putin eficiente.
- hybride, din celule combinate, cu un pret putin mai mare
Panoul solar de apa calda
Un panou solar care sa acopere necesarul de apa calda in perioada in care este soare (mai ales vara), trebuie dimensionat. Ca regula generala se foloseste 1 metru patrat de panou solar pe persoana.
Astfel ca un panou solar va incalzi apa si iarna, si vara, si primavara, si toamna, prin absorbtia radiatiei solare. Trebuie sa stiti insa ca iarna, perioada de absorbtie a radiatiei solare este mai mica, pentru ca si ziua are mai putine ore. Insa, se poate calcula un sistem care – prin marirea capacitatii suprafetei de absorbtie, sa duca la o temperatura a apei incalzite de sistemul de panouri solare de 50-65 grade C si iarna.
De obicei, se foloseste un boiler de 50 litri de acumulare a apei pentru fiecare metru patrat de panou solar.
Cateva sfaturi de care sa tii cont daca vrei sa montezi panouri solare
- Monteaza panoul solar orientat catre sud, daca e posibil
- Este bine sa ai o panta de minim 15 grade ca sa asiguri un efect de autocuratare
- Foloseste teava de cupru cu lipire tare, cu izolatie solara, care rezista la temperatura de 150 grade si are protectie UV
- Incarca panoul solar si circuitul solar cu antigel solar
- Daca nu stiai, poti include panoul solar in asigurarea casei, sau poti face o asigurare pentru el, ca sa fi protejat in cazul in care se sparg tuburile vidate de la grindina sau alte intemperii
- Montajul, mentenanta si reparatiile trebuie facut doar de personal autorizat si de specialitate
- Trebuie sa faci un circuit electric de impamantare
Pentru a face cea mai buna alegere din punct de vedere calitate/pret raportat la nevoile Dvs, cel mai bine este sa faceti un proiect termic de specialitate sau sa va consultati cu un specialist, pe care il puteti contacta AICI.
sursa foto: www.pinterest.com