Cum protejam plantele de frig, inghet sau bruma? – Sfaturi practice

Cum protejam plantele de frig, inghet sau bruma? – Sfaturi practice

Fie ca vrem sau nu, anotimpul rece este destul de aproape si noi trebuie sa ne pregatim cu o multime de lucruri pentru ca acesta sa nu ne afecteze plantele. In ceea ce priveste plantele, vrem sa avem grija ca primavara ce urmeaza sa fie una roditoare, fie ca vorbim de pomi fructiferi, legume sau flori frumos colorate. Exista solutii care te ajuta sa te asiguri ca iarna nu va fi atat de aspra pentru plantele tale.


Pomii fructiferi

Acesti pomi, si mai ales florile lor, nu rezista foarte mult la temperaturi joase. Daca unele dintre ele pot face fata la temperaturi sub 0 grade, acest lucru se intampla pe o perioada destul de scurta de timp. Masurile speciale pe care trebuie sa le luam vor fi puse in aplicare inca din toamna.

cum-protejam-plantele-de-frig

Ce trebuie sa facem?

Taiem corect tulpinile, le aplicam tratamente care sa intarzie intrarea in vegetatie a pomilor si protejam tulpinile, acoperindu-le. Pe timpul iernii, adunam multa zapada la radacina pomilor fructiferi, care sa reziste de la una la trei zile. Daca vremea se va incalzi brusc, acele radacini nu vor fi afectate ca atunci cand zapada se topeste foarte repede si ele trec de la o temperatura la alta. Mai mult decat atat, te sfatuim sa batatoresti zapada in jurul pomilor. Astfel, explozia mugurilor va intarzia.


Alte sfaturi si trucuri pentru ca plantele sa nu fie atat de afectate de frig:

  • in gradina nu se vor pune plante cu foliaj auriu sau marmotat deoarece sunt foarte sensibile la temperaturi scazute
  • in functie de zona tarii in care locuiti, alegeti florile si plantele care se potrivesc (puteti cere sfaturi in magazinele de specialitate). De exemplu, in zona de Nord a tarii vom evita sa plantam flori care sunt sensibile la frigul pe termen lung
  • nu punem florilor substante fertilizatoare care contin nitrogen
  • pentru florile pe care le aveti deja in gradina si ati observat ca nu sunt rezistente la frig, alegeti sa le protejati neaparat (le puteti acoperi cu folie)
  • nu alegeto sa taiati copacii toamna sau iarna, mai ales ramurile batrane deoarece ele au rol de protectie, iar ramurile tinere vor fi mai putin afectate

Exemple de plante care rezista la temperaturi scazute:

-> Plante cu bulbi


-> Plantele vesnic verzi: conifere, rasinoase

-> Plante perene

-> Foioase (magnolie, dud, hortensie, tufele de trandafiri, trandafirii cataratori, trandafirii cu picior)


cum-protejam-plantele-de-frig-1

cum-protejam-plantele-de-frig-2

cum-protejam-plantele-de-frig-3

cum-protejam-plantele-de-frig-4

cum-protejam-plantele-de-frig-5

Paie uscate

Cea mai buna si sigura metoda de a proteja pamantul de frig este de a-l acoperi cu paie uscate („fan” in denumire populara).

De asemenea, pentru plantele din ghiveci poti aplica un strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș etc. Aplica un astfel de strat peste pamantul din ghiveci pentru a preveni inghetul, in caz ca aveti si ghivece pe care le pastrati afara.

Daca mai stiti si alte metode, asteptam sa le impartasiti cu noi!

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI