Cum sa ai si tu brazi argintii la tine in curte – Ingrijire, inmultire, plantare

Cum sa ai si tu brazi argintii la tine in curte – Ingrijire, inmultire, plantare

Brazii argintii sunt mandria Carpatilor nostri si pot ajunge chiar si pana la 50 de metri inaltime la maturitate, dar exista si specii micute care nu depasesc aproximativ patru-cinci metri la maturitate.


Bradul argintiu este preferat atat in perioada Sarbatorilor, cat si primavara, cand acesta iti infrumuseteaza gradina si gospodaria.

Plantare

Bradul argintiu poate fi plantat toamna, ideal in luna noiembrie sau jumatatea lui decembrie sau primavara, inainte de 15 martie.

Brazii argintii emana un miros puternic de brad, placut si care iti ofera o stare de liniste, dar te si duce cu gandul mai aproape de natura.


Bradul argintiu ajunge la maturitate in 20-50 de ani, cand poate atinge o inaltime de peste 4 metri.

Plantarea se face in gropi relativ adanci, in pamanetul ce l-ati amestecat cu putina apa. Se pune pamant normal peste si se preseaza usor si, in urmatoarele zile se uda abundent daca sunt temperaturi peste zero grade.

Ingrijire

Cea mai buna parte este ca bradul, pe langa faptul ca este vesnic verde si frumos (in acest caz, gri spre albastrui), este un conifer ce nu trebuie decat plantat si atat. Acesta nu are nevoie de ingrijire speciala si poate creste in aproape orice conditii, inclusiv in zonele urbane.


Pentru a ii ingriji, ai grija sa ii speli de praf o data la cateva zile in perioadele in care nu ploua, mai ales vara.

In primii ani de viata, trebuie sa avem grija sa protejam bradul de ger, temperaturile sub 15 grade Celsius fiind destul de periculoase pentru el. Aveti grija sa plantati bradul intr-o zona in care are mult soare.

In ceea ce priveste solul, bradul tolereaza cam toate tipurile de sol, insa cel mai bine creste intr-un sol bine drenat.


Inmultire

Il puteti gasi la ghiveci, dar se pot inmulti si prin seminte, insa este mai greu. De asemenea, bradul argintiu se inmulteste si prin altoire.

Beneficiile pentru santate ale bradului

Cetina si mugurii bradului verde, cat si argintiu sunt excelenti pentru sanatatea noastra, ei fiind folositi pentru a trata afectiuni precum boli nervoase, afectiuni pulmonare, diferite rani, reumatism sau laringita acuta.

Mod de folosire

Se poate face infuzie din doua lingurite de muguri la o cana de apa clocotita si se beau 2-3 astfel de cani pe zi.

Siropul de brad este ideal pentru tuse si se prepara dintr-o mana de muguri la 2l de apa, la care se adauga 250g de miere naturala. Se pune totul la fiert intr-un vas emailat si cand compozitia a scazut la jumatate, se opreste focul si se lasa la racit 20 de minute. Se strecoara prin tifon si se adauga miere naturala, dupa gust. Se administreaza cate 6 lingurite pe zi.

Pentru uzul extern, se prepara un unguent cu rasina de brad compus din 150g ceara, 150g rasina de brad si 150ml ulei de soia sau de porumb si apoi se aplica local.

 

Bradul argintiu este deosebit, ne face curtea mai frumoasa si are o culoare ce iti aduce zambetul pe buze in orice anotimp!

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI