Cum să amenajezi un colț de relaxare în grădina ta

Cum să amenajezi un colț de relaxare în grădina ta

Amenajarea unui colț de relaxare în grădina ta poate transforma spațiul exterior într-un refugiu liniștit, ideal pentru a te relaxa și a te bucura de natură.


Fie că dorești un loc pentru citit, meditație sau socializare, un colț de relaxare bine gândit poate adăuga valoare estetică și funcțională grădinii tale.

1. Alegerea locației potrivite

Identificarea locului ideal

Alege o locație liniștită și retrasa din grădina ta, departe de zgomotul străzii sau al vecinilor. Optează pentru un colț care primește umbră naturală, cum ar fi sub un copac sau lângă un gard viu.

Accesibilitatea

Asigură-te că locația aleasă este ușor accesibilă din casă și din alte părți ale grădinii. Creează cărări din piatră, lemn sau alte materiale pentru a facilita accesul.


2. Design-ul și planificarea spațiului

Definirea spațiului

Delimitează colțul de relaxare folosind elemente naturale sau artificiale, cum ar fi borduri din piatră, ghivece mari cu flori sau mici garduri decorative. Acest lucru va crea un sentiment de intimitate și izolare.

Alegerea tematicii

Decide asupra unei tematici pentru colțul de relaxare, fie că este rustic, modern, tropical sau boem. Acest lucru te va ajuta să alegi mobilierul și decorul potrivit.

3. Mobilierul pentru relaxare

Scaune confortabile

Alege scaune confortabile și durabile, potrivite pentru utilizarea în aer liber. Optează pentru scaune din materiale rezistente la intemperii, cum ar fi ratanul, lemnul tratat sau metalul.


Canapele și șezlonguri

Adaugă canapele de exterior sau șezlonguri pentru un confort sporit. Asigură-te că pernele și saltelele sunt rezistente la apă și ușor de curățat.

Mese de cafea

O masă mică de cafea este ideală pentru a ține cărți, băuturi sau gustări. Alege o masă stabilă și durabilă, potrivită pentru condițiile de exterior.

4. Protecția împotriva soarelui

Umbrele de soare

Instalează umbrele de soare reglabile pentru a oferi umbră variabilă pe parcursul zilei. Alege umbrele durabile, cu protecție UV.


Pergole și pavilioane

Construcțiile permanente, cum ar fi pergolele sau pavilioanele, oferă o umbră consistentă și adaugă un element decorativ grădinii tale. Poți adăuga plante cățărătoare, cum ar fi vița de vie sau glicina, pentru un plus de umbră și frumusețe.

Copertine retractabile

Pentru o flexibilitate maximă, copertinele retractabile sunt ideale. Acestea pot fi extinse sau retrase în funcție de necesitățile de umbră și condițiile meteorologice.

5. Decorul și atmosfera

Plante și flori

Adaugă plante și flori în ghivece sau în sol pentru a crea o atmosferă plăcută și naturală. Alege plante parfumate, cum ar fi lavanda, iasomia sau trandafirii, pentru a adăuga un plus de aromă spațiului.

Iluminatul

Instalează iluminat ambiental pentru serile liniștite petrecute afară. Folosește ghirlande luminoase, felinare solare sau lumânări pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.

Elemente decorative

Adaugă covorașe de exterior, perne decorative, statui de grădină sau fântâni arteziene pentru a personaliza și înfrumuseța colțul de relaxare.

6. Menținere și întreținere

Curățenia regulată

Menține colțul de relaxare curat prin curățarea regulată a mobilierului, îndepărtarea frunzelor căzute și a altor resturi. Folosește soluții de curățare adecvate pentru materialele mobilierului tău.

Protecția împotriva intemperiilor

Protejează mobilierul de exterior în timpul sezonului rece sau ploios folosind huse impermeabile. Depozitează pernele și alte elemente textile în locuri ferite de umezeală.

Îngrijirea plantelor

Îngrijește plantele și florile prin udare regulată, fertilizare și tăiere. Monitorizează-le pentru a preveni apariția dăunătorilor și a bolilor.

Amenajarea unui colț de relaxare în grădina ta este un proiect satisfăcător care poate transforma spațiul exterior într-un refugiu personal de liniște și confort.

Cu puțină atenție și îngrijire, acest spațiu va deveni locul perfect pentru relaxare și reîncărcarea bateriilor după o zi lungă.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI