A venit vara si ploile de vara cu grindina face ravagii din diverse zone din tara. Grindina este un fenomen meteo care ani de zile a distrus gradini intregi iar multe culturi au fost compromise. Impreuna cu grindina apare si vantul puternic, iar legumele din gradina pot fi compromise usor daca interveniti la timp.
Cum se pot salva culturile dupa ce a dat grindina? Iata cateva sfaturi utile in randurile de mai jos:
Rosiile, ardeii si castravetii mai poti fi salvate dupa grindina
Daca ati plantat in gradina ardei, castraveti, rosii si vinete trebuie sa stiti ca sunt cele mai sensibile legume la grindina. Precipitatiile puternice le afecteaza foarte mult si pot fi puse la pamant cu usurinta.
Dupa ce grindina a trecut este recomandat sa analizati situatia si sa vedeti ce a mai ramas din legume. Rosiile, daca au fructe care nu au fost batute de grindina, se culeg iar restul de planta se sprijina pe arac.
Daca furtuna a scos plantele din pamant, le puteti replanta inapoi in sol doar daca au radacinile bune. La fel se face si pentru ardei, castraveti si vinete.
Daca grindina nu a compromis de tot cultura, se recomanda sa aplicati o zeama bordeleza sau un alt fungicid amestecat cu ingrasamant foliar pentru a evita aparitia diverselor boli sau daunatori, carora le place umezeala. Acest tratament se poate aplica inclusiv pe vita de vie si pomii fructiferi.
Daca ai in gradina plante perene ( mac, coada soricelului, salvie) trebuie sa aplicati un fertilizator cu o concentratie mai mica de nitrogen pentru a le revigora.
Cum putem preveni ravagiile grindinei?
Este cunoscut ca in tara noastra fenomenul de grindina este des intalnit si obisnuit, de aceea micii agricultori trebuie sa stie ca pot preveni ravagiile produse de grindina prin cumpararea si montarea unei plase anti-grindina.
Plasa anti-grindina va ingradi straturile de legume si pomii fructiferi, oferind protectie iar pagubele produse de grindina se vor diminua sau chiar nu vor exista.
In plin sezon de vara, grindina poate sa distruga tot daca nu alegem sa prevenim sau sa tratam culturile imediat dupa ce a trecut fenomenul. Acestea pot fi salvate iar tu poti avea in continuare legume frumoase si sanatoase pe care sa le savurezi alaturi de cei dragi!