Cum se poate strica centrala si cum poti evita acest lucru
Centralele termice si electrice sunt extrem de utile atat la apartament, cat si pentru o casa la curte. De aceea, atunci cand se strica centrala, defectiunile ne pot afecta activitatea de zi cu zi din gospodarie. Acest lucru poate fi cu atat mai grav daca defectarea centralei are loc in anotimpul rece, cand avem nevoie de caldura in casa, dar si de apa calda in permanenta.
Fie vara, fie iarna, defectiunile de la centrala nu sunt deloc placute. Afla care sunt cele mai comune avarii ale centralelor si ce poti face pentru a le evita.
Piese esentiale defecte
Inainte ca anotimpul rece sa se instaleze, ai grija sa verifici ca toate piesele esentiale ale centralei sa fie functionale.
Fie ca este vorba de astfel de termostate sau astfel de termostate wireless, ori de alte componente esentiale, toate piesele centralei trebuie sa functioneze corespunzator.
Daca ai constatat ca un termostat este defect si vrei sa il inlocuiesti, probabil cea mai sigura si simpla solutie este sa il inlocuiesti.
Daca alegi sa achizitionezi un termostat nou, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri caca acesta este compatibil cu centrala pe care o ai. De asemenea, ia in calcul faptul ca, desi termostatele care au functia de programare staptamanala sau orara sunt mai ieftine, ele nu te ajuta sa faci economii substantiale la facturile tale. Termostatul ce are functia de programare opreste centrala atunci cand aceasta a ajuns la temperatura pe care tu o indici, ceea ce este un lucru foarte util.
O mare parte din problemele aparute la centrale sunt cauzate unor piese care nu mai functioneaza corespunzator. Daca este vorba de o piesa a centralei, legislatia in vigoare prevede ca doar societatile autorizate ISCIR sa poata realiza interventii de montaj si reparatii la centralele termice. De aceea, te sfatuim sa nu te aventurezi singur in repararea propriei centrale.
Lipsa presiunii
O alta problema care poate sa apara atunci cand vine vorba de avariile unei centrale poate fi lipsa presiunii.
Verifica daca centrala ta are presiunea prea mica. Cum? Unele centrale au un manometru de apa, insa modelele mai noi afiseaza informatii referitoare la presiune pe display-ul lor digital. In functie de tipul de centrala pe care il ai, poti verifica nivelul presiunii astfel incat acesta sa fie intre 1-2 bari.
Lipsa presiunii inseamna, de cele mai multe ori, faptul ca centrala are o problema. Poate fi vorba de o defectiune a instalatiei sau de o defectiune a tevilor.
Verifica centrala inainte ca sezonul rece sa se instaleze si asigura-te ca totul functioneaza cum trebuie!
sursa foto: Pixabay