Despre dalii si ingrijirea acestora – Floarea iubirii si a dorului
Daliile, numite in popor si „gherghine” sunt flori frumoase ce iti fac gradina colorata. Florile acestea par ca niste pompoane si sunt dorite in toate gradinile din tara. De asemenea, daliile se regasesc si in multe aranjamente florale din magazine, ele fiind extrem de frumoase si de elegante.
Cum se ingrijeste dalia?
Dalia este o floare care are nevoie de soare. O poti planta in spatii unde stii ca lumina exista din abundenta, dar rezista bine si in locurile semiumbrite.
In ceea ce priveste solul, dalia are nevoie de un pamant fertil, usor nisipos, cu drenaj bun.
In ceea ce priveste ingrijirea ei pe timp de vara, dalia se intelege bine cu caldura daca este ingrijita corespuzator. Are nevoie de apa suficienta, aplicata destul de des pentru ca ea sa treaca cu bine de perioadele caniculare.
Ce trebuie sa faci pentru a avea flori frumoase
Daca vrei sa ai flori frumoase, trebuie sa eviti plantarea mai mult exemplare sau radacini tuberizate la un loc, cel putin la inceput. De ce? Lastarii pot sa creasca foarte des si acest lucru va duce la o umbrire reciproca a plantelor. Ei bine, aceste flori au nevoie de soare, nu de umbra.
Nu uita de copilire!
Daliile au nevoie de copilire pentru a creste frumos. Acest proces presupune eliminarea lastarilor laterali care se formeaza pe tulpinile florale principale.
Copilirea se face doar pentru 2-3 perechi de frunze, nu complet.
Cand se planteaza daliile?
Aceste frumoase flori se planteaza primavara tarziu, insa se pot pune si in mijlocul verii.
Desi sunt cunoscute ca si florile lunii august, daliile infloresc si in mijlocul lunii iulie si raman frumoase, inflorite si colorate pana la sfarsitul lunii septembrie.
Cea mai interesanta parte este ca multe flori din gradina ta se vor ofili toamna, insa daliile vor ramane inca inflorite si frumoase, ca sa iti faca gradina mai colorata.
Daca in acel an toamna este mai blanda, floarea poate sa ramana inflorita chiar si pana la primul inghet.
De ce sa plantezi dalii?
Daliile sunt plante perene, iar odata sadite, ele vor continua sa infloreasca.
De asemenea, merita sa ai aceste frumoase flori in gradina deoarece sunt printre putinele care au o varietate atat de mare de forme si de culori. Daliile au o varietate de soiuri, iti fura imediat privirea, iar forma lor este inconfundabila.
Exista 30 de specii diferite si mii de soiuri hibride de dalii. Diferenta dintre soiuri consta in dimensiuni, dar si in culori.
La noi in popor, daliile mai sunt cunoscute si sub numele de „gherghine”, insa in intreaga lume se mai numesc si „printesele mexicane”. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele sunt foarte populare in zona Mexicului.
Daliile sunt perfecte pentru gradina, insa ele pot fi si taiate si pozitionate in aranjamente floarale pentru a fi daruite cadou, dar si taiate si pastrate in vaza, in casa.
Sunt flori colorate, exista multe specii diferite de dalii si se spune ca acestea sunt florile iubirii si dorului.
Tie iti plac daliile?