Diferite modalități utile de înmulțire a florilor perene
Înmulțirea florilor perene. Plantele perene sunt plante care trăiesc an de an, în comparație cu alte plante bienale sau anuale. Astăzi îți prezentăm câteva modalități diferite de înmulțire a acestor flori perene.
Înmulțirea prin semințe
Înmulțirea prin semințe este o înmulțire specifică plantelor anuale, însă poți opta pentru a înmulți și florile perene în acest fel.
Din acest motiv, dacă dorești să creezi plante noi sau să le ameliorezi pe acelea pe care le ai, semănatul trebuie realizat primăvara devreme. Cam în lunile martie sau aprilie este momentul să te ocupi de semănatul plantelor.
Dacă nu ai avut timp de acest lucru și/sau vrei să te ocup și toamna de semănatul plantelor, poți face acest lucru pentru specii ca: Helleborus, Saponaria, Aquilegia, Alyssum.
Plantele perene se cresc timp de aproximativ doi sau trei ani. După aceea ele se folosesc ca material pentru a înființa culturi de câmp sau pentru a le folosi florile tăiate.
Înmulțirea prin butași
Acest tip de înmulțire este atunci când folosim porțiuni de plante pe care le punem în condiții optime pentru că ele sunt capabile să formeze rădăcini și, în acest fel, să formeze plante noi. Este o metodă folosită la speciile cu lăstari subțiri.
Cum se face acest lucru? Se rup lăstarii vegetativi (fără flori) de la planta pe care vrei să o înmulțești. Apoi, îi scurtezi la aproximativ 7 cm, tăietura făcându-se e sub un nod.
Poți să optezi pentru a trata baza butașului cu o substanță rizogenă, o substanță pe care o găsești în magazinele de specialitate și care favorizează formarea rădăcinilor.
Înmulțirea prin divizarea tufei
Pentru plantele care cresc sub formă de tufă acest mod de înmulțire este ideal. De exemplu, poți folosi acest mod pentru bujor, margarete, tufănică, etc.
Vei face acest lucru scoțând tufa plantei pe care vrei să o înmulțești din pământ cu o cazma. Apoi, aceasta se fragmentează mai multe bucăți, însă fiecare dintre bucăți trebuie să aibă câțiva lăstari sau frunze, cu rădăcini la bază. De multe ori se întâmplă să se desprindă doar porțiunile periferice ale plantei, însă noi dorim să se desprindă și rădăcinile.
Este bine să faci divizarea cu mână, iar folosirea instrumentelor precum cuțitul sau cazmaua să fie făcută doar atunci când este absolut necesar.
Înmulțirea prin marcotaj
Marcotarea se întâmpla atunci când unele specii au această însușire de a forma plante noi din tulpini și ramificații laterale. Acest lucru se întâmplă când ele vin în contact cu solul.
Așa, la câteva specii de garofiță, tulpinile au creșterea târâtoare, iar pe aceasta se formează plante noi în zonele de contact care sunt mai aproape de pământ.
Înmulțirea plantelor, creșterea lor și problemele posibile ce pot să apară
Inmultirea muscatei in august – Perioada optima pentru a inmulti superba floare
sursa foto: Pinterest