Înmulțirea plantelor, creșterea lor și problemele posibile ce pot să apară

Înmulțirea plantelor, creșterea lor și problemele posibile ce pot să apară

Creșterea plantelor din semințe și butași ne oferă o satisfacție deosebită, însă unele specii au nevoie de tratament special și de câteva sfaturi utile pe care să le aplici. Există mai multe metode pentru fiecare plantă și merită să experimentezi.


Plantele anuale cresc cel mai bine din semințe, în schimb cele perene se înmulțesc prin butași, stratificare sau divizare.

Însămânțarea plantelor

Poți obține semințe de la plantele care cresc în grădina ta sau poți să cumperi pliculețe de semințe de la magazine sau comand dându-le online.

Desigur, adunarea lor din propria grădină este cea mai ieftină metodă, dar nu întotdeauna ai garanția apariției unei anumite plante deoarece există și posibilitatea polenizării încrucișate sau să nu ai o plantă-mamă.


Creșterea plantelor

Menține semințele și răsadurile umede, dar nu le uda excesiv. În special semințele au nevoie de o bună umezeală, fără ca apa să băltească.

Dacă semințele se usucă, germinarea lor e întârziată sau chiar oprită. Udă tăvile de semințe cu delicatețe. Fie folosește o sticlă cu pulverizator, fie le ții la înmuiat înainte de plantare. Ca variantă, pune apă la baza vasului cu semințe.

Probleme ce pot să apară la înmulțirea plantelor

Opărirea lăstarilor

Aceasta este o boală fungică ce se instalează din cauza frigului, umezelii sau vremii întunecate. Cea mai bună metodă de a o preveni este prin menținerea lăstarilor într-un loc cu o bună circulația aerului, lumină și căldură.


Poți încerca să uzi răsadurile cu ceai de mușețel, un vechi remediu natural. Dacă răsadurile se ofilesc sau apare făinarea, aruncă pământul și începe de la zero, transplanând răsadurile care au supraviețuit în vase noi, sterilizate.

Dacă nu au suficientă lumină sau sunt prea înghesuite unul în altul, răsadurile se înalță prea mult și au frunze rare. Mută suportul într-un loc luminos și rărește plantele, tăindu-le de la bază pe cele nedorite. Dacă le smulgi pur și simplu, poți să tulburi rădăcinile celorlalte plante.

De ce sa alegi cresterea plantelor aromatice, florilor, fructelor sau legumelor

sursa foto: Pinterest


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI