Dovleacul – Cum sa cresti in propria gradina dovleci gustosi si mari

Dovleacul – Cum sa cresti in propria gradina dovleci gustosi si mari

Placinte, prajituri, torturi, dovleci copt, seminte gustoase, dar si dovleacul copt este gustos si sanatos. Combate diabetul si este un aliment ce poate fi inclus intr-o multime de preparate.


Are o multime de beneficii, insa nu este foarte popular in randul romanilor. Cu toate acestea, retetele cu dovleac sunt multiple si pot fi iubite in orice familie.

Beneficiile consumului de dovleac

Dovleacul este o leguma ce contine multa vitamina A. In doar 100 de grame de dovleac gasim vitamina A in cantitate de aproximativ 2 ori si jumatate mai mult decat are nevoie organismul nostru zilnic. Dovleacul contine si betacaroten, este bogat in saruri minerale, antioxidanti, dar si fibre.

Persoanele ce au probleme de vedere si consuma dovleac constant pot observa imbunatatiri. Mai mult decat atat, dovleacul este folosit si pentru a mentine frumusetea pielii si pentru dietele persoanelor bolnave de diabet.


Atat pulpa dovleacului, cat si semintele sunt benefice. Semintele contin mangan, fier, cupru, vitamina K, zinc, dar si fosfor si magneziu. Chiar si uleiul din seminte de dovleac este popular, fiind unul dintre cele mai scumpe uleiuri ce se gasesc la noi. Este mult mai sanatos si recomandat in detrimentul altor uleiuri.

Plantarea dovleacului in gradina

Poti creste si tu dovleac in propria gradina. Principalele soiuri de dovleac sunt: dovleacul comestibil, de samanta si cel decorativ.

Cei comestibili sunt dovlecii placintari, acest soi fiind unul dintre cele mai populare soiuri de la noi. Probabil il recunosti si tu dupa forma sa alungita, o forma asemanatoare cu forma unei pere. Dovleacul american este o alta specie de dovleac comestibil intalnita peste Ocean. Este perfect pentru supe sau alte mancaruri.


Daca vrei sa plantezi in gradina ta dovleac, trebuie sa stii ca acesta nu are pretentii mari atunci cand vine vorba de tipul solului. Daca vrei sa te bucuri de o legume frumoasa si mare, ofera-i un sol umed, bogat in substante nutritive, fertil. In mod ideal, pH-ul solului trebuie sa fie cuprins intre 6.0 si 6.8 pentru ca el sa creasca cel mai bine.

Planta acestei legume creste foarte bine in spatii cu umbra si semiumbra. Evita sa il pozitionezi in locuri in care soarele ajunge in cea mai mare parte din zi.

Tine minte ca dovleacul are nevoie de spatiu sa creasca, iar plantarea lui se face cam la 2 saptamani de la ultimul inghet din primavara.


Foloseste fertilizator pentru a avea dovleci frumosi

Fertilizatorul, mai ales ingrasamintele organice, ajuta planta atunci cand aceasta are nevoie de si mai multe substante nutritive. Foloseste balegar, paie, dar si resturi vegetale pentru a ii oferi dovleacului tau ingrasamintele organice potrivite.

Bineinteles, poti opta si pentru ingrasaminte chimice, ingrasaminte ce contin azot, potasiu sau fosfor.

4 Retete cu dovleac pe care trebuie sa le incerci si tu!

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI