Ficusul – Cum se ingrijeste, cand se taie si cum se inmulteste

Ficusul – Cum se ingrijeste, cand se taie si cum se inmulteste

Cred ca toata lumea stie cum arata un ficus si toata lumea a avut sau are in casa cel putin un ghiveci cu un ficus frumos.


Ficus Elastica este cea mai populara si poate cea mai raspandita specie de ficus, utilizata in toata tara. Ficusul ajunge in natura chiar si pana la 30 de metri inaltime si provine din Asia.

Ficusul are nevoie de taieri periodice de formare, taieri care stilumeaza ramificatia. Afla cum se executa si cum se ingrijeste aceasta planta.

Ficusul se adapteaza

Atunci cand este plantat in ghiveci si creste intr-un apartament, ficusul se adapteaza. De aceea, inaltimea lui nu trece de 2-3 metri. Este o planta cu o tulpina dreapta, cu frunze mari, rotunjite si de culoare verde-lucios pe partea superioara si roscat pe partea inferioara.


Ingrijirea ficusului

Daca vrei sa ai un ficus in apartament si inca nu stii de ce ingrijire are nevoie, trebuie sa stii ca aceasta planta este relativ usor de cultivat.

Ghiveciul trebuie sa stea intr-un spatiu in care are foarte multa lumina, dar sa nu stea in raza directa a razelor de soare.

Ficusul este sensibil la frig, asa ca nu il puteti tine pe balcon iarna, cand temperatura scade sub 12 grade celsius.


Mutarea plantei

Daca vrei sa muti ghiveciul pe balcon sau in gradina, perioada potrivita pentru a face acest lucru este sfarsitul primaverii, inceputul verii.

Udarea plantei

Din luna aprilie si pana in luna septembrie, ficusul trebuie udat cu regularitate. Udarea ficusului, dar si a celorlalte plante se face cu apa la temperatura camerei, dimineata.

Nu uda planta in exces si ai grija ca toamna, sa uzi si mai rar ficusul.


Pentru a evita formarea petelor pe frunze, puteti folosi apa demineralizata pentru a pulveriza peste ele.

Corectarea inaltimii

Corectarea inaltimii si stimularea ramificatiei se fac prin taieri in luna martie.

Sterge praful de pe frunze

O data la 2-3 saptamani se sterg frunzele de praf cu o carpa curata, umeda.

Taierea ficusului

Ficusul are nevoie periodic de taieri de formare pentru a stimula ramificatia. Cel mai bine este ca aceste taieri sa se execute iarna, deoarece atunci curge mai putina seva din tulpina.

Inmultire

Am aflat unde creste cel mai bine aceasta planta, cum se taie, cum se ingrijeste si cum se uda. Este timpul sa aflam si cum putem sa inmultim ficusul.

Daca taierea despre care va vorbeam mai sus s-a facut primavara, atunci din acele varfuri obtinute se pot obtine noi plante. Varfurile ramurii se sectioneaza sub ultimul nod, caruia i se indeparteaza frunza, apoi se pun in sticle cu apa, intr-un loc in care au multa lumina.

Inradacinarea se produse in aproximativ 1-2 luni.

Inmultirea ficusului se face prin butasire. Se fac butasi de varf cu doua sau patru frunze care se tin in apa calda 10-15 minute, pentru oprirea latexului.

Butasii prind radacina in aproximativ patru sau sase saptamani, ori in sticle cu apa, ori in amestec de turba si nisip.

Voua va plac ficusii?

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI