Gratarele de gradina: de ce trebuie sa tinem cont de materiale si compozitie

Gratarele de gradina: de ce trebuie sa tinem cont de materiale si compozitie

Grătarele pentru grădină sunt de mai multe forme și sunt construite din materiale diferite. Majoritatea persoanelor aleg numai după principiul aspectului, ceea ce este în mod evident eronat. Structura internă și materialele sunt la fel de importante ca aspectul lor.


Există grătare pentru curte construite din fier, cărămidă și piatră de râu (din discuție sunt scoase improvizațiile din jenți, țevi pentru canalizări etc.). Un grătar din fier și tablă oferă avantajul de a fi ușor, deci se poate muta dintr-un loc în altul. Însă dezavantajul major este că, pentru multe modele de acest fel, materialele sunt de slabă calitate și după două-trei sezoane trebuie schimbate: tabla poate ceda la foc.

Dar să presupunem că avem un grătar din metal dintre cele mai bune, cu un design modern, complet utilat (gaze, butoane, conducte). Iarna trebuie pus la adăpost, deci mutat, iar când nu este folosit pe timpul verii, trebuie acoperit. Aceste minunății tehnologice sunt totuși vulnerabile în fața ploilor.


Grătarele din piatră de râu oferă o imagine foarte frumoasă, foarte rustică și se armonizează perfect cu iarba, arbuștii și florile din grădină. De cele mai multe ori, aceste construcții din piatră sunt mari, luând forma unor cuptoare, cu coș pentru fum și piedestal. Din păcate, trebuie foarte multă grijă la felul în care sunt construite: în România sunt foarte puțini meseriași buni în domeniu.
Totodată nu trebuie să se uite că designul unui cuptor de acest gen reprezintă doar o parte din ceea ce implică o astfel de construcție. Cealaltă parte – mult mai importantă! – ține de realizarea camerei de ardere, care trebuie să fie rezistentă la foc.


Și, astfel, mai rămân grătarele construite, pe segmente, din beton și placate cu piatră poligonală și piatra decorativă. Acestea vin din fabrică gata pregătite pe paleți pentru a fi montate conform unei schițe indicate de producător. Tipul acesta de grătare/cuptoare pentru curte prezintă mai multe avantaje: rapiditatea montării, rezistența materialelor și designul elegant și rustic deopotrivă.

Montarea lor se face relativ simplu, dacă le comparăm cu zidirea unui grătar/cuptor din piatră de râu sau cărămidă care se face bucată cu bucată. Evident, și aici pot apărea probleme în structura profundă a plăcilor, pentru că nu toți producători acordă suficientă atenție betonului. La exterior pot arăta la fel, dar interiorul să fie diferit, un indiciu după care ne putem ghida fiind greutatea.

O placă grea este mai puțin probabil să fie firavă și să se distrugă în urma ploilor și a fenomenelor îngheț/dezgheț. Odată cu greutatea, avem un alt detaliu de luat în seamă: la montajul grătarelor în curtea casei trebuie să ia parte cel puțin două persoane. Grătarele și cuptoarele placate cu piatră decorativă și poligonală sunt realizate din componente destul de grele, tocmai pentru a rezista mult în timp, sub influeța factorilor meteo și a temperaturilor mari.


După cum se vede, dincolo de aspectul grătarelor de grădină, materialele din care sunt făcute acestea vor trebui studiate cu atenție înainte de a face alegerea cea mai potrivită pentru curtea fiecăruia. Este ca în cazul fântânilor arteziene. Deseori se recurge la folosirea de fântâni arteziene pentru înfrumusețarea curții, dar prea puțină lume se interesează de structura internă lor și cum au fost ele realizate. Așadar, înainte de a vă lăsa impresionați de un grătar de grădină, întrebați de compoziția lor și tipul materialelor din care au fost construite.

Surse foto: pinterest.com și piatraonline.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI