Ingredientele folosite de unguroaice atunci când pun varză la murat. O fac mai gustoasă și rezistă mai mult

Varza murată este renumită pentru aroma sa intensă și gustul de neegalat! E consumată de o mulțime de români și nu numai. Multe gospodine o prepară an de an, dar unguroaicele au o rețetă specială care o fac să aibă un gust cu adevărat delicios. Iată câțiva pași și ingrediente pe care le folosesc acestea în mod tradițional. Așa iese mult mai gustoasă și se păstrează mai bine peste iarnă!


Ingredientele folosite de unguroaice atunci când pun varză la murat

Pentru că suntem în plin sezon al murării verzei, iar rețetele de varză murată diferă de la o gospodină la alta, este bine să ascultăm de sfatul celor care au mai multă experiență.  nelipsita varză murată. Pentru un gust autentic și delicios al verzei murate, e nevoie să respecți o serie de reguli și tehnici puse în aplicare de gospodinele din Ungaria. Iată ce ingrediente folosesc:

Sare grunjoasă

Este ingredientul de bază în procesul de fermentație și conservare a verzei murate. Cele mai multe unguroaice folosesc sare grunjoasă, care e bună pentru extragerea lichidului din varză. De regulă, se adaugă circa 40 – 50 de grame de sare la un litru de apă, însă cantitatea poate fi ajustată în funcție de preferințele fiecăruia și de cantitatea de varză folosită.

Cimbru sau mărar

Depinzând de preferințe, unele gospodine adaugă cimbru, iar altele mărar, pentru a accentua aroma varzei.


Boia dulce sau iute

Acesta este unul dintre elementele care dau o notă specifică varzei ungurești, adăugând culoare și gust.

Cimbru

Acest condiment se întâlnește deseori în bucătăria maghiară, dă un gust ușor piperat și intens varzei murate. Poți folosi fie cimbru uscat, fie proaspăt, iar aromele vor fi absorbite în timpul fermentației.

Ardei iute

Aceștia nu doar că vor oferi un plus de culoare, dar și o notă picantă care va încânta papilele gustative.


Mere sau gutui

Pentru a ajuta la fermentație și a adăuga un parfum plăcut, unele gospodine ungurești pun mere sau gutui în butoiul cu varză. Fructele contribuie la dezvoltarea unui gust ușor dulce și proaspăt, completând perfect aroma acrișoară a verzei.

Metoda tradițională de pregătire

Varza se taie în felii subțiri, după care se amestecă bine cu sare și se lasă să stea câteva ore sau peste noapte, astfel încât să-și lase apa.

Într-un butoi sau borcan mare, varza se așază stratificat. Între straturi se adaugă boabe de piper, frunze de dafin, cimbru/mărar, boia, hrean și, opțional, ardei iute sau bucăți de mere/gutui.


Varza se presează bine pentru a elibera cât mai mult lichid și a elimina bulele de aer. Peste varză se pune un capac sau o greutate (de obicei, o piatră curată) pentru a o menține scufundată în propria saramură.

Varza murată după rețeta ungurească se lasă la fermentat într-un loc răcoros, bine aerisit, pentru aproximativ 2-4 săptămâni. În primele zile, varza trebuie aerisită zilnic, eliminând spuma care se formează la suprafață pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

După fermentare, varza se păstrează la loc răcoros sau la frigider și poate fi consumată ca atare sau folosită în diverse preparate.

Sursa foto: Youtube Din Gospodaria Casei

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI