Laleaua – Regina gingasa a primaverii ce poate fi plantata in curte
Laleaua, a doua cea mai populara planta din lume, o regina gingasa a primaverii care trebuie neaparat sa fie plantata in curtea ta daca vrei sa ai un spatiu elegant. Dupa trandafir, laleaua este cea mai iubita si apreciata planta din lume. Datorita formei sale deosebit de frumoase, laleaua este inconfundabila. Oferita cadou in buchete frumoase sau lasata in curte sa creasca, laleaua bucura privirile tuturor.
Eleganta si gingasia cu care isi poarta florile au facut din lalea o adevarata regina a primaverii. Este o reala placere sa o ingrijesti si apoi sa te bucuri de florile ei deosebite.
Originea lalelelor
Cu totii stim ca Olanda este tara lalelelor, tara in care gasim si un festival dedicat acestei flori. Cu toate acestea, lalelele isi au originea in Turcia, Iran si Siria.
4 Flori negre, spectaculoase si elegante pentru o gradina unica
Pozitionarea lalelei in curtea ta
Laleaua are nevoie de locuri insorite, de soluri usoare, mai mult nisipoase decat argiloase. Solul trebuie s afie bine drenat, cu un pH intre 6,5-7. Afla de aici cum poti vedea care este pH-ul solului din gradina ta.
Laleaua rezista foarte bine la temperaturi scazute, insa nu ii priesc temperaturile excesive. Cu toate acestea, poate sa creasca frumos si sanatos daca are apa in cantitati suficienta si ingrasaminte.
Fertilizarea lalelelor
Fertilizarea se aplica in doua etape:
- toamna, la pregatirea terenului, cand se administreaza ingrasaminte minerale complexe in cantitate de 30-40 de grame pe metru patrat;
- primavara, in 3-4 reprize, incepand cu rasarirea, cand se dau cate 10-15 grame pe metru patrat de amoniu, superfosfat si suflat de potasiu si sfarsind cu faza de inflorire. Atunci se aplica 5-10 grame de azotat de amoniu pe metru patrat.
Principalele boli pe care le regasim la lalele
Printre bolile la care trebuie sa fim atenti atunci cand vine vorba de lalele se enumera: mucegaiul cenusiu, fusarioza, dar si virozele.
Mucegaiul cenusiu (Botrytis tulipae) apare si se dezvolta in anii in care exista temperaturi moderate, dar precipitatiile sunt abundente. Se manifesta prin frunze cu pete de culoare galbuie, pete inconjurate de o zona mai inchisa.
Tratamente: imbaierea bulbilor inainte de plantare in Benlate 0,2%, Dithane M-45 0,2%, Tiuran 0,3%.
__
Fusarioza (Fusarium oxysporum) este o boala destul de raspandita si se manisfesta in special pe bulbi, sub forma de putregai alb sau roz cu aspect cretos. Frunzele au o culoare rosiatica si mor, in scurt timp.
Tratament: dezinfectia bulbilor cu Benlate 0,2% sau Bavistin 0,25%, timp de 30 de minute, imediat dupa recoltare. Bulbii se depoziteaza in spatii foarte bine aerisite.
__
Virozele produc si ele modificari neplacute. In aceste cazuri, combaterea consta in distrugerea plantelor atacate, dar si a daunatorilor, insectelor, buruienilor.
Descopera si aceste modalitati superbe de a afisa lalelele pe usa casei tale
sursa foto: Pinterest