An de an, de Ignat, românii obișnuiesc să sacrifice porcul de Crăciun în propriile gospodării. În multe regiuni din țară, Ignatul este cunoscut și sub numele de Inătoarea, iar această zi este una specială pentru toți românii, plină de tradiții și obiceiuri străvechi.
Obiceiuri de Ignat 2024
În fiecare an, pe data de 20 decembrie, creștinii sărbătoresc ziua de Ignat. Conform tradiției, aceasta este ziua în care oamenii, în special cei din mediul rural sacrifică porcul de Crăciun.
Ritualul de tăiere a porcului de Ignat este unul destul de vechi și datează încă de pe vremea când Dacia a fost cucerită de romani. Atunci, tăierea porcului nu era o tradiție, ci o necesitate.
Ignatul, celebrat pe 20 decembrie, este o sărbătoare tradițională importantă în cultura populară românească, asociată cu sacrificarea porcului în pragul Crăciunului. Aceasta are rădăcini străvechi, cu semnificații atât practice, cât și spirituale.
Când se taie, de fapt, porcul de Crăciun
Se consideră că această zi este singura potrivită pentru această activitate, iar tăierea trebuie făcută cu respectarea unor obiceiuri tradiționale.
După sacrificare, se face o cruce cu sânge pe frunțile copiilor și ale membrilor familiei pentru a aduce sănătate și noroc. Animalul sacrificat nu trebuie să fie chinuit, iar gestul este însoțit de rugăciuni și mulțumiri.
Superstiții pe data de 20 decembrie
În unele zone, se crede că sufletul porcului trebuie respectat. Se spune o rugăciune sau se face o ceremonie simbolică pentru a onora sacrificiul animalului.
Se spune că dacă nu vezi sânge de Ignat, vei fi palid tot anul. În unele regiuni, porcul sacrificat este „citit” prin forma splinei sau prin grăsimea de pe el, pentru a prezice vremea sau recoltele din anul următor.
De Ignat, gospodinele nu spală, nu mătură și nu fac altă treabă în afară de cea care are legătură cu tăiatul porcului.
Conform superstițiilor din străbuni, porcul nu se sacrifică înainte de ivirea zorilor și nici după apusul soarelui. Potrivit tradiției, de tăiatul porcului se ocupă bărbatul, iar femeia se ocupă de tranșatul cărnii. Bărbatul face semnul crucii și rostește: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.
Se crede că nu este bine să lucrezi în ziua de Ignat, deoarece aceasta este o zi dedicată ritualurilor. Dacă Ignatul cade într-o zi de post, obiceiul tăierii porcului poate fi amânat, dar tradiția pregătirii cărnii continuă.
Sursa foto: codlea-info.ro