Protectia corecta a plantelor pentru sezonul rece

0
234

Protectia corecta a plantelor pentru sezonul rece

Afla cum sa pregatesti corect plantele pentru sezonul rece, dar si care sunt riscurile din anotimpul friguros pentru aceste frumoase vietuitoare din ghiveci.


In anotimpurile calde, ne bucuram de frumusetea plantelor din ghiveci atat in apartament, cat si pe balcon sau pe terasa casei. Atunci cand vine iarna, lucrurile stau putin mai diferit. Vremea de afara ne ameninta plantele si trebuie sa le pregatim din timp pentru sosirea anotimpului rece.

Exista cativa pasi prin care trebuie sa treci pentru a proteja corect plantele in sezonul rece, iar noi ti-am pregatit un scurt ghid explicativ. In acest fel, te vei bucura de plante frumoase si sanatoase si in primavara urmatoare.

Curatarea plantelor

Inainte de a pregati plantele pentru depozitare, alege sa le cureti de frunzele uscate sau de crengile ce s-au vestejit. Indeparteaza orice parte lemnoasa moarta si orice frunza uscata pentru a te asigura ca scapi de orice tip de parazit ce ar putea exista pe planta ta.


Alegerea locului pentru depozitare

Este indicat sa nu schimbi locul plantei, odata ce ai mutat-o in interiorul casei. Gaseste-i de la inceput un loc ferit de caldura directa de la calorifer sau de la alta sursa de caldura. Plantele vesnic verzi au nevoie de un loc unde sa aiba zilnic parte de lumina.

Plantele mediteraneene trebuie pastrate in spatii cu lumina, la temperaturi cuprinse intre 10 si 12 grade Celsius. Plantele tropicale au nevoie de spatii cu lumina, insa de temperaturi ceva mai ridicate, cuprinse intre 20 si 22 de grade Celsius.

Trucuri pentru a avea plante superbe in apartament iarna aceasta

Cand mutam plantele in interiorul casei

Este bine sa amanati cat mai mult mutatul plantelor in casa. Vremea este, in ultimii ani, din ce in ce mai calduroasa. Temperaturile scazute apar acum mult mai tarziu si dispar mai repede. Plantelor noastre le este mult mai bine afara, in aer liber, asa ca este bine sa prelungim cat mai mult perioada lor de stat afara.


Nu riscam ca plantele sa prinda vremuri in care temperaturile scad sub zero grade Celsius afara pentru plantele sensibile. Cu toate acestea, exista plante mai rezistente care tolereaza inghetul moderat, adica temperaturi de aproximativ -4 sau -5 grade Celsius.

Plante care au puterea de a inflori iarna – Cele mai rezistente flori

Cum ingrijim plantele dupa ce le-am mutat in casa

Este important sa asiguram plantelor igiena corecta. Alege sa le cureti mereu si sa verifici ca pe acestea nu exista paraziti, daunatori.

Temperatura trebuie mentinuta constanta, pana in 21 de grade Celsius pentru a le asigura plantelor un climat sanatos. In ceea ce priveste udarea, plantele au nevoie sa fie udata mai putin, atat cat sa nu se usuce. Tine cont de faptul ca aceste cerinte sunt diferite de la o planta la alta.


sursa foto: Pinterest