Top 9 plante aromate pe care le poti cultiva in gradina ta
Top 9 plante aromate care ar trebui cultivate in orice gradina de zarzavaturi.
Cu totii folosim plante aromate fie pentru a adauga mai multa savoare mancarurilor, fie pentru a face diferite ceaiuri din ele. De aceea le sugeram celor care stau la curte sa cultive in gradina lor si astfel de ierburi puternic mirositoare cum ar fi busuiocul sau menta, dar nu numai.
Iata asadar ca ne-am gandit sa va prezentam un top al celor mai parfumate plante, iar primul pe lista este nimeni altul decat busuiocul.
Busuiocul este de departe planta mea cea mai folosita in bucatarie. Da un gust bun salatelor daca este adaugat in stare proaspata. Busuiocul este o planta care se adapteaza usor oricarui mediu, prin urmare poate creste aproape oriunde si este din ce in ce mai cultivat.
Coriandrul este o alta planta aromata care se cultiva la inceput de primavara pentru a prinde umiditatea din sol iar zonele cele mai fovarabile sunt cele din sudul si sud estul tarii. Semintele macinate de coriandru sunt foarte parfumate.
Mararul este cunoscut pentru aroma sa deosebita pe care o da mancarurilor pe care le preparam, de aceea este bine sa il cultivam in gradina noastra pentru a-l avea la indemana oricand.
Menta este o planta foarte aromata si creste aproape oriunde, insa trebuie sa stiti ca se raspandeste rapid in gradina de aceea ar fi indicat sa o cultivati mai mult pe langa garduri.
Patrunjelul este cea mai cunoscuta dintre plantele aromate. Creste peste tot si da o savoare deosebita multor preparate culinare. Desi are importante calitati nutritive, deseori patrunjelul este subapreciat..
Rozmarinul este o planta puternic aromata si se poate intrebuinta la condimentarea multor preparate culinare tocmai pentru gustul sau delicios, usor amarui. Merge foarte bine cu rosii, cartofi sau dovlecei.
Salvia se remarca prin multe proprietati benefice, dar cea mai importanta dintre ele este aceea de a combate transpiratia excesiva. Uleiul volatil din frunzele de salvie este folosit în industria cosmetica pentru fabricarea diverselor parfumuri.
Tarhonul este o alta planta foarte aromata iar frunzele verzi se folosesc ca aromatizant în sosuri, salate de legume si verdeturi. Trebuie sa stiti ca tarhonul poate inlocui sarea de bucatarie.
Cimbrul, o planta frumos parfumata ale carei frunze proaspete sunt folosite pentru aromatizarea si condimentarea multor preparate culinare insa avand si proprietati terapeutice.
Iata asadar un top al celor mai aromate plante si din acest motiv credem ca ar trebui sa nu lipseasca din nici o gradina de legume si zarzavaturi.