5 strategii de succes pentru gestionarea propriilor finante

5 strategii de succes pentru gestionarea propriilor finante

Gestionarea banilor in mod inteligent inseamna mai mult decat niste simple calcule matematice. In cazul in care perspectiva ta referitoare la finantele personale este gresita, nu vei putea sa beneficiezi la maximum de roadele muncii tale, indiferent cat de mari sunt veniturile tale. Ca sa ai un trai mai bun si sa poti economisi bani, nu trebuie neaparat sa castigi mai mult. Potrivit specialistilor in domeniu, totul are legatura cu modul in care sunt gestionate veniturile lunare. Iata cateva strategii de succes care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti finantele:


1. Stabileste un buget lunar

Cu toate ca exista multe persoane care nu agreeaza ideea bugetarii, in realitate, un plan bine pus la punct iti poate fi de mare ajutor. Spre exemplu, poti urma regula 50/30/20 pentru distribuirea veniturilor. Astfel, 50% din castiguri merg catre cheltuielile absolut necesare pe care le ai in fiecare lunaーchiria, rata la banca ori intretinerea, 30% catre cheltuielile variabile pe care le ai cu articolele vestimentare, hobby-urile ori iesirile in oras, iar 20% din venituri se duc in contul de economii. Este foarte usor de urmat cand vine vorba de gestionarea banilor, insa, trebuie ca inainte sa iti urmaresti cu atentie cheltuielile si sa le prioritizezi.

2. Creeaza planuri pentru cumparaturi

Sa-ti gestionezi eficient bugetul nu inseamna sa fii zgarcit, insa, nu-ti strica, niciodata, o lista de cumparaturi. Cand pleci la hypermarket, te intorci, adesea, cu o multe produse de care nu aveai nevoie, cu adevarat? E clar ca ai nevoie de o lista de care te poti tine fara nici o abatere. In acest fel, vei fi mai cumpatat la cheltuieli. De asemenea, achizitiile semnificative pot fi realizate in timp, mai ales, daca nu sunt urgente.Iti poti cumpara un produs intr-o luna, luna viitoare, altul sau poti strange bani mai mult timp, ca sa investesti in ceva costisitor. Important este sa nu simti pregnant gaura din buget.

3. Aplica regula de aur a imprumuturilor

Oricui i se poate intampla sa aiba nevoie de bani pentru o cheltuiala neprevazuta in buget, o defectiune sau un eveniment in familie. Este absolut firesc sa apelezi la un imprumut, daca, intr-o anumita luna, cheltuielile ti-au depasit veniturile. Daca, totusi, vrei sa actionezi inteligent, imprumuta sume mici, si, daca este posibil, pana la salariu. Poti lua un credit pentru nevoi personale online ca sa-ti rezolvi problemele. Ai libertate totala de alegere, conditii avantajoase, iar, cand faci rost de bani, il poti inapoia fara sa-ti destabilizezi prea mult bugetul.


4. Renunta la „a trai clipa”

Multi dintre noi nu duc grija zilei de maine, lucru care le afecteaza, in mod negativ, gestionarea propriilor finante. Este dificil sa-ti administrezi banii cum trebuie, sa eviti dificultatile financiare si chiar sa economisesti, atunci cand te gandesti doar la traiul de moment. Renunta la aforismul „carpe diem”, care a inspirat atatea generatii, deoarece este mult mai important sa-ti pui ceva bani deoparte pentru ca viitorul tau sa fie mai usor.

5. Stabileste obiective de scurta si lunga durata

Ca sa ai succes in gestionarea propriilor fonduri, este important sa vizualizezi modul in care vei reusi sa pui deoparte mai multi bani, in fiecare luna. Pentru asta, trebuie sa pui la punct obiective clare, care sa poata fi realizate. De pilda, achizitionarea unei masini sau a unei case pot fi realizabile intr-un termen mai lung, in timp ce, achizitionarea unui nou smartphone poate fi un tel usor de indeplinit, intr-o perioada scurta de timp.

 

Un ultim sfat in ceea ce priveste administrarea finantelor este acela de a nu cauta scuze. Chiar daca este mult mai usor sa dai vina pe cei din jur sau pe situatia economica a tarii, pe care nu ai cum sa o controlezi, felul in care iti gestionezi banii reprezinta responsabilitatea ta.


sursa foto: pexels.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI