Sisteme de ventilatie descentralizate vs centralizate

Sisteme de ventilatie descentralizate vs centralizate

Toata lumea este preocupata, in general, de poluarea aerului exterior si de impactul pe care il au activitatile noastre asupra acestuia. Putini sunt cei care se gandesc la aerul din interiorul locuintelor, care poate sa fie mult mai nesanatos decat cel exterior si poate duce la aparitia unui numar urias de probleme de sanatate.


Pentru purificarea aerului de interior dintr-o casa de dimensiuni medii este nevoie de aproximativ 1000 de plante sau de un sistem eficient de ventilatie. Evident, cea mai buna optiune este alegerea unui sistem de ventilatie, mai ales ca in ultimii ani aceste sisteme sunt din ce in ce mai eficiente, atat din punct de vedere al modului in care pot filtra alergenii, umezeala si elementele nesanatoase, cat si din punct de vedere al confortului fizic. Dotate cu recuperatoare de caldura, sistemele moderne vandute de Aerauliqa, Komfovent sau alte branduri cunoscute din domeniu reusesc sa duca la obtinerea unui aer sanatos si la economii financiare de pana la 40%.

Sisteme de ventilatie descentralizate vs sisteme de ventilatie centralizate

Daca ai hotarat ca este timpul pentru instalarea unui sistem de ventilatie, vei descoperi ca ai de ales intre doua variante de sisteme: cele descentralizate si cele centralizate.

Care este diferenta dintre ele? Care este cel mai bun pentru casa ta? Care este cel mai ieftin? Care este cel mai usor de instalat?  In acest articol vom incerca sa raspundem la toate aceste intrebari, in asa fel incat achizitia ta sa fie una inteligenta si eficienta.


Ceea ce este cert, este ca indiferent de sistemul de ventilatie ales este bine sa te orientezi spre o varianta cu recuperator de caldura. Recuperatorul de caldura reuseste sa preia caldura aerului evacuat si sa o transmita aerului proaspat, adus in cladire. Astfel, se obtine un confort termic sporit cu cheltuieli minime.

Sistemul de ventilatie descentralizat cu recuperator de caldura

Este o varianta folosita din ce in ce mai des datorita eficientei sale si a faptului ca poate fi instalat oriunde: atat in constructiile vechi, cat si in cele noi. De regula, sistemele de ventilatie descentralizate cu recuperare de caldura sunt foarte potrivite in locuintele de pana in 160 de metri patrati. Acestea sunt definite de mai multe caracteristici:

  • Necesita instalarea unui numar mare de unitati. Practic, in fiecare incapere trebuie sa fie instalata o unitate a sistemului. Din fericire, acestea sunt ascunse complet in perete, fara a ocupa spatiu si fara a deranja din punct de vedere vizual. La interior este vizibil doar capacul grilei de ventilatie;
  • Nu au nevoie de trasee de tubulatura si nu pierd presiune, asa cum se intampla in cazul sistemelor centralizate;
  • Consuma foarte putina energie electrica;

  • Se curata usor. Atat filtrele, cat si recuperatorul de caldura ceramic sunt usor accesibile si se pot curata usor;
  • Au un randament foarte bun. Modelele Marley, Novingair, SEVi, Leaf sau Aerauliqua au un randament pana la 91%;
  • Costurile de exploatare ale unui sistem descentralizat cu recuperare de caldura sunt minime iar durata lor de viata este foarte mare;
  • Sunt foarte silentioase. Sistemele moderne, cu recuperator de caldura ceramic au un singur motor pe unitate, ceea ce le face silentioase, iar la modelul SEVi, Leaf extrem de silentioase;
  • Pot fi instalate chiar si fara cunostinte tehnice, oricand;
  • Sunt foarte eficiente din punct de vedere termic, atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara. Acestea reusesc sa pastreze iarna caldura si vara racoarea din casa.

Unul dintre sistemele de ventilatie descentralizate folosite intens in ultimii ani datorita eficientei este SEVi160. Este un sistem compact, care se instaleaza cu usurinta, printr-o singura gaura in peretele exterior. Acesta poate sa previna umiditatea si mucegaiul, izoleaza foarte bine fonic, indeparteaza aerul inchis din incapere, are un consum redus de energie ( costul nu depaseste 30 de lei / an pentru o functionare non stop) si are o rata de recuperare a caldurii de pana la 91%. Odata ce a fost instalat, sistemul lucreaza in permanenta si este 100% automat. Nu are, asadar, nevoie de interventii si iti permite sa te bucuri de un aer curat fara a deschide ferestrele.


Sistemul de ventilatie centralizat cu recuperare de caldura

Este un sistem de ventilatie mult mai complex, care are nevoie de o unitate centrala montata intr-o camera tehnica, fals tavan sau in podul locuintei si de trasee tubulare care ajung in fiecare incapere in parte. Un astfel de sistem se poate instala doar in momentul in care cladirea este construita si este destinat, cel mai adesea, cladirilor mari de birouri sau cladirilor industriale. Poate fi eficient si in cazul caselor mai mic de 160 de metri patrati.

Daca este instalat intr-o locuinta noua, inca din faza de constructie, se poate dovedi foarte silentios si eficient. Este adevarat ca per total, aparatul instalat pentru sistemul centralizat de ventilatie este mai silentios decat aparatele descentralizate. Acesta este instalat intr-o camera tehnica, asadar, este posibil ca zgomotul sa fie aproape inexistent in casa.

  • In general, este bine sa te orientezi in functie de brand ( Wafe, Komfovent, Aerauliqua alege intotdeauna un brand cunoscut, care a confirmat prin eficienta produselor sale ) si in functie de tehnologiile pe care le foloseste recuperatorul de caldura.

In principiu, daca vrei sa optezi pentru un sistem centralizat ai doua optiuni:


  • HRV-urile ( Centrala de ventilatie cu recuperare de caldura). Aceste centrale reduc semnificativ nivelul de umiditate din locuinta, ceea ce face necesar un umidificator in sezonul rece. Recuperarea caldurii in acest tip de centrala se face cu ajutorul unui schimbator de caldura cu flux incrucisat ( cross flow sau counter flow)

ERV-urile ( Centrala de ventilatie cu recuperare a energiei, care se bazeaza pe un recuperator de caldura cu entalpie). Sunt centrale mai eficiente, care recupereaza umiditatea in ventilatie. Sunt foarte eficiente, mai ales in cladirile mari. Recuperatorul cu entalpie, este dintr-o membrana speciala ce permite trecerea vaporilor de apa, nu si a aerului.

Sistemul de ventilatie centralizat cu recuperare de caldura nu este intotdeauna cea mai eficienta solutie pentru casele de dimensiuni reduse din mai multe motive:

  • Necesita o izolare fonica foarte buna a tubulaturii, deoarece sunetele se transmit destul de usor dintr-o incapere in alta;
  • Curatarea este foarte dificila. De asemenea, eventualele interventii sunt destul de dificile;
  • Un sistem centralizat de ventilatie este dotat cu doua motoare, unul pentru a trage, altul pentru a impinge aerul. Spre deosebire de motoarele sistemelor descentralizate, cele ale unui sistem centralizat sunt mult mai puternice. Acest lucru inseamna un consum mai mare de energie;
  • Instalarea este dificila si poate fi foarte costisitoare;
  • Este nevoie de un contract de intretinere cu o firma specializata;
  • In general, sistemele centralizate sunt mai costisitoare.

Totusi, daca iti construiesti o locuinta s-ar putea ca balanta sa incline in favoarea lui.

Ambele sisteme pot fi potrivite, așadar: sistemul descentralizat pentru locuinte de dimensiuni reduse, gata construite iar sistemul centralizat pentru locuinte noi,de dimensiuni mari

Este evident faptul ca un sistem de ventilatie descentralizat este mult mai potrivit pentru utilizarea casnica, atat in ceea ce priveste costurile, cat si in ceea ce priveste confortul pe care il ofera.

Daca ai hotarat sa instalezi un astfel de sistem, trebuie sa iei o decizie si in ceea ce priveste tipul sistemului pentru care optezi.

Pe piata exista mai multe tipuri de recuperatoare de caldura:

  • Recuperator de caldura cu flux alternant. Fluxul de aer se schimba alternativ ( introducere – evacuare) la un interval de 30-200 de secunde. Desi multi oameni spun ca un astfel de recuperator asigura un debit mult prea mic, poate fi mai mult decat suficient intr-o incapere de dimensiuni mici sau medii. Un astfel de recuperator asigura un flux de aer proaspat si nu necesita protectie la inghet. De asemenea, distribuie foarte bine aerul in incapere si are un randament de până la 90%;
  • Recuperator de caldura cu dublu flux. Este un recuperator care face atat procesul de recuperare cat si procesul de ventilatie cu o singura unitate.

Optiunile pe care le ai atunci cand vrei sa iti ventilezi casa sunt numeroase. Este foarte important sa te asiguri ca alegi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura care sa consume putin, sa fie cat mai eficient, sa filtreze cat mai bine praful, acarienii si poluarea si sa nu necesite o pregatire profesionala pentru instalare sau foarte mult efort pentru intretinere. Tocmai de aceea, un sistem descentralizat produs de un brand de incredere poate fi cea mai buna optiune.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI