Ingrijirea solului pentru a te bucura de o recolta bogata

Ingrijirea solului pentru a te bucura de o recolta bogata

Cele mai apreciate si consumate legume pot fi crescute doar intr-un sol bogat in substante nutritive. Ingrijirea solului este esentiala daca vrei sa te bucuri de o recolta bogata, de legume si fructe crescute in propria gospodarie.


Compostul, un factor important si util pentru un sol bogat in substante nutritive

Numit uneori si „aurul negru”, compostul isi elibereaza lent nutrientii in sol si mentine umezeala acestuia. Un compost bun ajuta la mentinerea echilibrului dintre carbon (materia uscata, maronie si lemnoasa, care sunt frunzele uscate) si nitrogen (materia umeda, proaspata si verde, cum sunt resturile de iarba).

Procentul ideal este de 25-30 la 1, asadar, regula este: mai mult maro, mai putin verde.

Movila ar trebui, de asemenea, sa fie umeda, nu uda. Umezeala ajuta microorganismele sa descompuna materia, dar daca adaugati prea multa apa veti crea conditii anaerobe si miros urat. Acest lucru inseamna ca nu vor avea oxigen, iar in gramada este nevoie de oxigen deoarece acesta ajuta la descompunere.


Mulcirea, un procedeu care salveaza plantele de gerul crunt

Prepararea compostului

Include in movila de compost resturi din gradina, maro si verzi, gunoi de la fructele si legumele din bucatarie, paie si rumegus de la animalele erbivore. De exemplu, poti adauga aici rumegus de la iepuri. De asemenea, este recomandat sa adaugi si o mana sau doua de sange de pasare sau porc, dar si oase si amesteca-le o data pe saptamana.

Bineinteles, in prepararea compostului poti sa incluzi si gunoi de grajd de la vaci, cai, gaini, ba chiar si fibre naturale de la un covor vechi. Adauga si un accelerator de compost aici pentru a creste caldura din gramada si pentru a grabi descompunerea. Poti opta pentru tataneasa, o planta care este accelerator natural, dar poti alege si un accelerator pudra din magazinele de specialitate.

Alege un recipient pentru compost sau poti sa creezi chiar tu unul. In articolul de mai jos, iti aratam cum poti crea singur un recipient pentru compost. Recipientul de compost il poti umple de fiecare data cand faci mancare sau cand cureti peluza.


15 Compartimente pentru compost pe care le poti face singur

Acest adaos de materie organica imbunatateste solul, rezultand plante mai frumoase si mai sanatoase.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI