Tufe bogate de trandafiri spectaculosi pentru o curte de invidiat
Trandafirii au fost asociati mereu cu sanatatea, frumusetea si curatenia. Anual, de sarbatoarea Hajj, sunt folosite cantitati impresionante de apa de trandafiri pentru spalarea zidurilor de la Mecca. In 77 d. Ch., Plinius cel Batran scria ca „leacurile din trandafiri sunt de ajutor in 32 de boli omenesti diferite”.
Trandafirii simbolizeaza dragostea si loialitatea, lucru care se observa si din cresterea popularitatii florii de Sfantul Valentin.
Cultivarea frumoaselor tufe de trandafiri
Nu hibrizii moderni, ci vechile tufe de trandafir sunt cele alese pentru gatit, parfumuri si preparate naturiste. Cu exceptia macesului, aceste vechi varietati, originare din Orientul Mijlociu si estul Asiei, au fost cultivate de atata timp, incat numele si originile lor sunt adesea obscure.
Toate sunt rezistente si, desi cele mai multe infloresc o data pe an, la inceputul verii, isi gasesc cu siguranta locul in orice gradina.
In curtea ta poti sa te bucuri de tufe bogate de trandafiri, flori care atrag privirile si te fac gelos de indata ce vezi cat de bogate si frumoase sunt.
Varietatile acestei frumoase flori
Trandafirul de camp
Trandafirul de camp este numit uneori si „trandafirul farmacistului”, are flori semiduble, roz-inchis.
Trandafirul de Damasc
Acesta este folosit pentru obtinerea, prin distilare, a uleiului esential de trandafir attar, un proces inventat de medicul persan Avicenna. Uleiul este produs in Iran, acolo unde creste trandafirul clasic de Damasc, o tufa viguroasa, cu bolta, avand flori semiduble.
Inmultirea trandafirilor, flori absolut superbe
Atunci cand vorbim de inmultire, cel mai bine este sa te ocupi de prelevarea butasilor de tulpini, in cursul iernii.
Intretinera acestei frumoase flori
Sfatul cel mai important este sa tunzi tufele, pentru a le da forma, imediat dupa inflorire. Iarna, taie de la baza tulpinile vechi, neproductive, si scurteaza-le pe cele noi, mult prea lungi, cam la o treime.
Taie trandafirii sub forma de tufa si gard viu pana la inaltimea dorita, apoi aplica mulci.
Tipuri de mulci si modul in care actioneaza acesta asupra solului
Daunatori si boli
In ceea ce priveste daunatorii si bolile, cele mai probabile necazuri sunt boala petelor negre, pe frunze, si afidele, pe muguri.
Cum scapi de afide – Solutii pentru a elimina paduchele plantelor
Recoltare si depozitare – Sfaturi importante
Este important sa tii cont de aceste sfaturi pentru recoltarea si depozitarea frumoaselor flori. Te vei bucura, in acest fel, de trandafiri frumosi, bogati, trandafiri pe care ii poti darui sau pastra.
Culege trandafirii cand abia s-au deschis, in diminetile insorite, imediat ce roua s-a evaporat. Pentru uscare, este important sa tii petalele rasfirate in tavi acoperite cu hartie si pune-le afara, in lumina soarelui. Recolteaza fructele cand s-au colorat pe deplin si usuca-le la fel ca pe flori.
sursa foto: Pinterest