În urmă cu un secol era gătit des de țăranii români, astăzi este un preparat de lux în restaurante

Pe vremuri, țăranii români preparau zilnic o delicatesă culinară, care acum a ajuns să fie un preparat de lux în toate restaurantele. Preparatul era considerat mâncare de post și apărea des pe mesele sătenilor, mai ales vara. 


O delicatesă care astăzi costă enorm în restaurante era cândva mâncarea de bază a țăranilor români săraci.

Delicatesa pe care o consumau des țăranii români

În trecut, melcii și scoicile erau la ordinea zilei pe mesele tuturor. Le culegeau primăvara după ploaie și le pregăteau după gustul fiecăruia. Astăzi, melcii și scoicile sunt delicatese scumpe din meniurile restaurantelor de lux.

Cu toate că erau vremuri grele în urmă cu 100 de ani, țăranii reușeau să aibă masa plină cu bunătăți.


“Omul, ca și vitele, trebuie să mănânce și să bea ca să poată trăi și munci”, nota dr. I. Felix, în cartea sa “Povețe despre hrana țăranilor”, scrie Historia.

Atunci, melcii și scoicile erau o mâncare obișnuită pentru țăranii români. Aceste alimente erau considerate de post.

„Cobelcii, colbecii, melcii se mânâncă fierţi ori fripţi. Ei ies primăvara după o ploiţă; se culeg şi se fierb. Carnea lor fiartă se mânâncă cu mujdei, lepădîndu-se partea verde. Unii săteni, după ce-i fierb, îi pun pe ţiglă şi-i frig, mâncându-i cu mujdei”, spunea Mihai Vulpescu, citat de Historia.


Cum se preparau melcii acum 100 de ani

Prepararea melcilor nu era ceva complicat. Îi fierbeau sau îi frigeau, apoi și îi mâncau cu mujdei. În unele zone îi tocau și îi amestecau cu orez sau îi ungeau cu untdelemn. Scoicile le fierbeau și le mâncau cu mujdei, le frigeau pe cărbuni sau se băgau la saramură.

Din cauza sărăciei, țăranii erau mai mult vegetarieni, iar carnea era rar pe mesele lor. Carnea de porc era considerată “mâncarea bogaților”.

„Carnea vitelor, păsările, ouăle,laptele, brânza, peştele sunt mult mai hrănitoare decât legumele; oamenii care se hrănesc cu carne, ouă, lapte sau peşte au mai multă putere, lucrează mai bine, sunt de obşte mai sănătoşi”, mai scrie medicul despre alimentaţia ţăranilor, conform sursei citate anterior.


Sursa foto: Click

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI