Superstiții de Crăciun. Mai este foarte puțin până la Crăciun, iar românii și-au decorat casele de sărbătoare. Mulți aleg brad artificial, pentru că cel natural a stârnit multe dezbateri. Cei care au optat pentru bradul natural se confruntă cu o altă dilemă: să aleagă unul cu sau fără rădăcini?
Superstiții de Crăciun. De ce evită românii să planteze bradul natural în curte
Superstițiile legate de plantarea brazilor în grădina casei sunt un subiect de interes pentru mulți oameni, în special în contextul sărbătorilor de Crăciun, când bradul este un simbol important. Iată câteva superstiții de genul!
Unele persoane cred că plantarea unui brad în grădina casei aduce ghinion, simbolizând moarte sau nenorociri, deoarece bradul este asociat cu cimitirele și ceremoniile funerare.
O altă superstiție spune că, dacă bradul natural plantat în grădină se usucă sau moare, acest lucru ar prevesti o pierdere sau o problemă gravă în familie.
Deși mai rar întâlnită, există și credința că bradul poate oferi protecție casei și familiei, datorită simbolismului său de perenitate și rezistență.
Pe lângă superstițiile tradiționale, mulți oameni tind să vadă această practică dintr-o perspectivă ecologică sau estetică.
Ce cred românii
„Ați spus bine. Superstiție și atât. Interesant că suntem singura nație care are 1.000 de tradiții și superstiții negativiste. Restul globului nu mai are nici o problemă, numai la noi în România sunt” / „Nicio treabă, am plantat doi brazi, după doi ani am vândut casa” / „Una pe care o știu eu ar fi că toți cei care stau în acel loc mor tineri” / „Bradul s-a dus de mult, dar bunica mea are 94 de ani” / „Probabil aceste superstiții au apărut deoarece într-o curte ar trebui să plantezi doar pomi fructiferi, de pe urma cărora să beneficiezi, nu brazi” / „În zona noastră dacă ai plantat brad în curtea casei însemnă că casa rămâne pustie și dacă plantezi salcie plângătoare omul ce a plantat plânge viața”, sunt câteva dintre comentariile românilor pe o pagină de Facebook.
În cât timp crește un brad în curte
În primul rând, contează foarte mult tipul de brad pentru care optezi. Este bine de știu că în curte casei tale poți crește brad argintiu, brad caucazian, brad coreean sau molid argintiu. Aceste tipuri de brazi pot fi alese în funcție de gusturi, dar și de spațiul disponibil.
În al doilea rând, este esențial să ai răbdare cu bradul, căci acesta nu crește peste noapte. În funcție de specie, de mediu, dar și de cât de multă grijă ai de el, bradul se dezvoltă în propriul său ritm.
Bradul argintiu are un ritm lent de dezvoltare. Acesta crește maxim 30 de centimetri pe an, ceea ce înseamnă că are nevoie de 15 ani pentru a atinge 3-4 metri înălțime.
Bradul caucazian crește între 30-50 de centimetri pe an. Cu un ritm de dezvoltare un pic mai rapid, acesta va avea nevoie de 10-12 ani pentru a ajunge la 5 metri înălțime.
Dacă optezi pentru bradul coreean, atunci trebuie să știi că acesta se dezvoltă cel mai lent. Într-un an, bradul coreean crește maxim 20 de centimetri, ceea ce îl face ideal pentru grădinile înguste, cu puțin spațiu.
Cel mai repede crește molidul argintiu. Dacă alegi să îl plantezi la tine în curte, atunci trebuie să știi că acesta se dezvoltă 60 de centimetri pe an. În 8, maxim 10 ani, te vei putea bucura de un molid argintiu de 4 metri înălțime.
Sursa foto: cotidianul.ro