Afla si tu ce trucuri folosesc gospodinele pentru a inmulti muscatele
Inmutirea plantelor poate suna ca o sarcina descurajatoare, chiar si pentru o gospodina care se pricepe foarte bine sa ingrijeasca, sa creasca si sa aiba grija de florile, fructele si legumele din gradina ei. Cu toate acestea este un mod rentabil, gratuit si bun de a inmulti plantele favorite si avem nevoie sa stim cum se face acest lucru atunci cand dorim sa inmultim plante care nu se mai gasesc, poate, pe piata.
Pasii necesari pentru ingrijire sunt foarte asemanatori cu cei ai cresterii unei plante.
(P) Cele mai frumoase flori pentru casa ta
Inceputul
Pentru a incepe cu dreptul, ai nevoie de o planta care a fost ingrijita foarte bine, de un set de foarfece zdravene si de rabdare. Inainte sa capatam experienta, ne vom baza pe intuitia noastra pentru a alege o planta matura, pe care sa o inmultim. Alege o tulpina care are aproximativ 13cm, foloseste o foarfeca profesionala (o gasesti in supermarket-uri de specialitate) pe care sa o tii la un unghi de aproximativ 45 de grade, sub cel mai apropiat nod de pe tulpina.
Sfat DIY: Taiati plantele dimineata, inainte ca lumina si caldura soarelui sa fie in toi. Nu uitati sa fiti bland cu tulpina pe care ati taiat-o! Aceasta va fi o planta noua pentru gradina sau casa noastra!
Pentru pasii urmatori, indepartati orice frunze mai mici sau orice plante, lasand frunze doar in partea de sus. Nu uitati, acum lucram doar cu tulpina pe care am taiat-o! Inmuiem partea de jos in praf de hormoni de inradacinare (se gasesc si in magazinele mici de specialitate) si il tinem acolo pentru cateva secunde. Acest lucru va ajuta procesul de stimulare al cresterii plantei.
Pregatirea plantarii
Vom cauta un recipient micut in care punem un mix de pamant slab fertilizat, pe care il vom umezi putin cu apa. Ingropam partea care a fost inmuiata in praful de hormoni si completam cu pamant.
Sfat DIY: Puteti pune trei butasi intr-un singur recipient insa, daca unul dintre ei incepe sa se ofileasca, aveti grija sa il indepartati rapid.
Aveti grija de noua planta
Pasul urmator este sa plasati ghiveciul sau recipientul pe care l-ati folosit intr-un spatiu la care lumina are acces, insa nu direct in soare. Prea mult soare poate dauna noii plante. Cantitatile difuze de lumina sunt ideale! Udati plantele, avand grija sa nu le innecati.
Sfat DIY: Puneti o punga din plastic pentru a ajuta planta sa transpire. Acest lucru va ajuta muscata sa se dezvolte mai repede.
Asteptam recompensa
Eforturile noastre ar trebui sa fie vizibile intr-o perioada de 4-6 saptamani. Pentru a verifica daca planta a prins radacini, vom trage usor de tulpina plantata. Daca veti simti o usoara rezistenta, inseamna ca aceasta a prins radacini.
Dupa aproximativ 8 saptamani de la plantarea initiala, putem muta noua planta intr-un ghiveci mai mare, care sa ii permita sa creasca si sa se dezvolte.
Va dorim spor la treaba!