Cum se previne si cum se combate umflatura de pe frunza de vie

Cum se previne si cum se combate umflatura de pe frunza de vie

Vita de vie este o liana originara din zona mediteraneeana, planta ce ajunge pana la 35 de metri lungime. Aceasta planta este foarte populara la noi in tara, iar strugurii facuti de ea sunt deliciosi.


Vita de vie se imparte in trei categorii: soiuri nobile, hibrizii direct producatori si soiuri rezistente in fata bolilor.

Hibrizii direct producatori sunt cei mai intalniti in majoritatea gospodariilor si sunt soiuri care, de cele mai multe ori nu au nevoie de ingrijiri speciale.

Exista si soiuri de vita de vie ce sunt cultivate special pentru productia de vin, dar si soiuri cultivate pentru consumul strugurilor.


Ce ne facem atunci cand daunatorii ne ataca vita de vie?

Pe langa acele umflaturi micute, mai exista si alte boli ale vitei de vie precum: mana vitei de vie, fainarea, putregaiul cenusiu, dar si excorioza vitei de vie.

Mai jos, am pregatit cateva informatii despre umflatura micuta pe care o vedeti de cele mai multe ori pe frunzele vitei de vie, dar si informatii despre cum se poate combate si cum se poate evita.

Acea umflatura micuta de pe plantatia de vita de vie este cauzata de un acarian galicol. Acarianul galicol este o insecta de dimensiuni foarte mici, aproximativ 0,15 milimetri si creeaza probleme grave in plantatia de vita de vie.


Acarianul galicol isi incepe activitatea inca din luna mai, odata cu dezmuguritul. Ce face atunci? Incepe sa se hraneasca cu seva din muguri si apoi continua sa faca acelasi lucru pe dosul frunzelor tinere.

Unde intalnim coloniile?

De cele mai multe ori, coloniile acestui daunator se intalnesc pe primele frunze de la baza lastarului. Soiul Feteasca alba este cel mai rezistent soi la atacul acestui daunator.

Ce ataca el?

Acarianul galicol ataca frunzele vitei de vie. Cum? Le inteapa pe partea inferioara si le suge seva. Apoi, acest daunator formeaza colonii acolo.


De aceea, atunci cand o frunza este atacata ea prezinta acele umflaturi pe care sunt convinsa ca le cunoasteti si voi.

Daca atacul este masiv, acest daunator nu se opreste la frunze, ci ataca pana la coditele ciorchinilor. Atunci, planta nu se mai dezvolta si florile pot sa moara.

Aceste atacuri foarte periculoase se intampla mai ales atunci cand coloniile se extind pe toata suprafata frunzei.

Cate generatii are acest daunator?

Acarianul galicol are intre cinci si sapte generatii pe an, iar activitatea lor continua pana toamna, atunci cand vine frigul.

Cum se combate acest atac?

Pentru a preveni atacul acarianului galicol pe plantatia de vita de vie, toamna se curata frunzele, dar se scot din plantatie si corzile rezultate de la taieri. Toamna trebuie curatate si arse resturile vegetale pentru a nu risca ca acesti daunatori sa apara.

Exista si tratamente chimice ce pot fi aplicate pentru a combate atacul acarianului galicol: Confidor Oil sau Nuprid Oil.

 

Daca acordati o atentie deosebita vita de vie va puteti bucura de struguri frumosi, sanatosi si deliciosi. Cu acesti struguri se poate face vin, un must delicios sau se pot consuma ca atare.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI