Plantarea si intretinerea culturii de zmeura

0
1369

Plantarea si intretinerea culturii de zmeura

Zmeura este una dintre plantele usor de cultivat in curte sau in gradina. Zmeurul este un arbust usor de plantat in gradina pentru a crea delicii culinare sanatoase si gustoase din zmeura. Dar pentru a planta o cultura de zmeura trebuie sa pregatiti bine locul de plantare si sa alegeti perioada buna.


Plantarea si cultivarea, intretinerea si recoltarea culturii de zmeura

Perioada optima pentru a planta zmeura este in lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea primei brume. Se recomanda plantarea butasilor intr-o zona a gradinii cu lumina directa si se planteaza la minim 100 metri de alte plantatii existente, pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor.

NU se recomanda a se planta zmeur printre mure, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri. Inainte de a planta se recomanda sa se ia un esantion de pamant, sa se verifice printr-o analiza de sol daca pamantul este cel potrivit. Daca solul este potrivit, se asterne un rand de ingrasamant si dupa aceea se trece la plantarea propriu-zisa.


Plantarea arbustilor de zmeura se face astfel:

1. Butasii se vor planta in gauri de 60 de cm adancime si 40 de cm latime, la o distanta de 60 de cm-1 m intre ele, cu pamantul de pe fundul gropii foarte bine afanat;

2. Se recomanda ca distanta intre randurile cu rasaduri sa fie de 2-3 m.


3. Din adancimea de 60 de cm, butasii ocupa doar 20-30 de cm, restul fiind acoperit cu pamant afanat care are rolul de a dezvolta bine radacinile. La final, zona trebuie acoperita bine cu pamant faramitat.

4. Udarea butasilor de zmeura se face in prima saptamana doar daca nu a plouat deloc. Se uda fiecare butas cu 3-4 litri de apa. Dupa udare butasul se taie la maxim 5 cm de sol si se asteapta pana in primavara cand acesta va inmuguri.

5. Dupa ce planta a inmugurit se recomanda udarea doar daca este seceta si nu ploua deloc.


Planta se va dezvolta, iar in timp va trebui legata la o inaltime cat mai mare, 2-2,5 metri pentru a produce cat mai multe fructe. Este recomandat ca primavara sa imprastiati ingrasamant natural precum mranita sau ingrasaminte pe baza de amoniac.

Se inlatura iarba din preajma plantei.

Recoltarea propriu-zisa va alea loc intre sfarsitul lunii iunie si cel al lunii septembrie. Se recomanda ca recoltarea sa se faca o data la 2 zile.