Totul despre compost: cum se obtine si cat de important este
Compostul este unul dintre cele mai importante „secrete” atunci cand vrei sa ai o gradina productiva. Este roditor si foarte benefic pentru toata verdeata din gradina.
De cele mai multe ori, avem tendinta sa aruncam banii pe o multime de produse, in speranta ca acestea ne vor face florile, fructele si legumele sa fie mai frumoase, mai sanatoase si recolta mai productiva. Ceea ce nu stim este faptul ca putem prepara singuri un compost de calitate care sa ne ajute sa atingem acest scop!
De ce sa preparam compost
Compostul ajuta pamantul din gradina sa fie mai afanat. Daca folositi compost mereu, veti observa ca nu va mai fi nevoie sa sapati mereu pamantul pentru ca el va fi mai afanat.
Atunci cand veti dori sa plantati ceva, nu va trebui decat sa faceti o gaura si sa plantati. Compostul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poate avea gradina voastra!
Cum se prepara compostul?
Compostul este un amestec de culoare inchisa, realizat din materie organica descompusa. Acesta are un rol important de a fertiliza si conditiona solul.
Toate materialele se amesteca, pur si simplu!
Ce materiale folosim pentru a prepara compostul?
Ai nevoie de materiale umede, bogate in apa si in azot: flori, coji de oua, resturi de legume (coji de cartofi, de morcovi, cotorul legumelor, etc.), boabe de cafea, plicuri de ceai, resturi vegetale, zat de cafea, alge marine, frunze, buruieni.
De asemenea, poti si este si recomandat sa folosim si materiale uscate, bogate in carbon: rumegus, coji de alune, orez, frunze uscate, ramuri tocate provenite din taierile vitei de vie, paie, fan, aschii din lemn.
Ce NU ai voie sa folosesti?
In niciun caz nu putem folosi pentru a prepara compostul: sticla, plastic, buruieni cu seminte, carbune si cenusa, resturi vegetale atacate de boli, resturi vegetale tratate chimic.
Aveti grija ca toate materialele introduse sa fie organice, naturale si sa nu fie trecute prin procese chimice.
sursa foto: Pixabay