Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti de Craciun – Partea a II-a
Revenim cu partea a II-a a articolului: Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti de Craciun. Iata care sunt datinile cele mai populare si raspandite.
Afla care sunt aceste traditii, superstitii si datini romanesti de Craciun.
Traditii in Moldova
Traditiile din Moldova sunt iubite si pastrate cu drag in aceasta regiune a tarii. Aici intalnim traditia celor 12 apostoli. Gospodinele pregatesc 12 feluri de mancare pe care le aseaza pe masa in Ajunul Craciunului.
Tot in aceasta zona, femeile coc bucati de aluat modelate in forma de opt incomplet. Acestia sunt colacei de Craciun si sunt agatati pe perete, langa icoane.
Traditii in Banat
In Banat, se impodobeste bradul in Ajunul Craciunului, iar sub el se aseaza un colac, un carnat si o sticla de rachiu pentru Mos Craciun, dar si graunte si fan pentru calul Mosului.
Traditii in Oltenia
Aceste traditii de Craciun pot fi gasite si in Oltenia. Aici, persoanele care merg la colindat sunt conduse cu un vataf. („VĂTÁF, vătafi, s. m. 1. (În Evul Mediu, în Țara Românească și Moldova) Supraveghetor al slugilor de la curtea unui boier sau de la o mănăstire; logofăt” – sursa: dexonline.ro)
Traditii in Dobrogea
Exista multe traditii romanesti frumoase si in Dobrogea. Aici, se merge cu Strutul, iar in alte zone din tara se merge cu Capra. Costumatia strutului e facuta din lana groasa de care sunt legate legaturi din stuf.
Traditii in Transilvania
In Transilvania tinerii se costumeaza in: capra, soldat, mire, mireasa, urs, doctor, jandarm si joaca scenete la fiecare casa pe care o viziteaza. Aceste case in care au fost ei, numiti belciugari, vor fi bogate in tot anul care urmeaza si vor avea parte numai de lucruri frumoase.
Si bineinteles ca in toata tara se ofera daruri de Craciun, se impodobeste bradul si se sarbatoreste in familia frumoasa zi de Craciun.
sursa foto: Pixabay, fotocommunity.com