Alegerea și îngrijirea florilor pentru grădini poziționate în locuri umbroase

Alegerea și îngrijirea florilor pentru grădini poziționate în locuri umbroase

Grădinile umbroase pot părea o provocare pentru grădinari, dar, de fapt, ele oferă o oportunitate unică de a cultiva o varietate de flori care prosperă în condiții de lumină scăzută.


Alegerea plantelor potrivite și îngrijirea corespunzătoare pot transforma aceste zone într-un colț de Rai verde. Acest articol îți va oferi sfaturi utile despre cum să alegi și să îngrijești florile pentru grădinile umbroase.

1. Alegerea florilor pentru grădini umbroase

Hosta – Crinul de toamnă (Hosta spp.)

Hostele sunt plante perene cunoscute pentru frunzele lor mari și decorative, în diverse nuanțe de verde, galben și alb. Ele adaugă textură și culoare grădinilor umbroase.

Caracteristici:

 • Toleranță la umbră: Înaltă
 • Perioada de înflorire: Vară
 • Îngrijire: Ușoară

Crinul de toamna – O floare superba careia i se mai spune si regina umbrei 

Ferigile (Pteridophyta)

Ferigile sunt ideale pentru grădinile umbroase datorită frunzelor lor delicate și texturii bogate. Ele adaugă un aspect luxuriant și tropical grădinii.


Caracteristici:

 • Toleranță la umbră: Înaltă
 • Perioada de înflorire: Nu înfloresc (frunze decorative)
 • Îngrijire: Ușoară

Astilbe (Astilbe spp.)

Astilbele sunt plante perene cu flori delicate, în nuanțe de roz, alb și roșu. Ele adaugă culoare și eleganță grădinilor umbroase.

Caracteristici:

 • Toleranță la umbră: Medie spre înaltă
 • Perioada de înflorire: Vară
 • Îngrijire: Medie

Impatiens – Sporul casei (Impatiens walleriana)

Impatiens sunt flori anuale care înfloresc continuu pe parcursul verii, oferind o gamă largă de culori vibrante. Sunt perfecte pentru borduri și paturi de flori umbroase.

Caracteristici:

 • Toleranță la umbră: Înaltă
 • Perioada de înflorire: Primăvara până toamna
 • Îngrijire: Ușoară

Begonii (Begonia spp.)

Begoniile sunt ideale pentru grădinile umbroase datorită frunzelor lor decorative și florilor vibrante. Sunt disponibile în numeroase varietăți și culori.


Caracteristici:

 • Toleranță la umbră: Medie spre înaltă
 • Perioada de înflorire: Primăvara până toamna
 • Îngrijire: Medie

2. Îngrijirea florilor pentru grădini umbroase

Udarea

Udarea corectă este esențială pentru sănătatea florilor din grădinile umbroase. Deși aceste plante nu necesită cantități mari de apă, este important să menții solul umed, dar bine drenat. Evită udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Fertilizarea

Fertilizarea regulată ajută la menținerea sănătății plantelor. Folosește un îngrășământ echilibrat, aplicat o dată pe lună în timpul sezonului de creștere (primăvara și vara). Plantele perene, cum ar fi hostele și astilbele, beneficiază de un strat de compost aplicat la începutul primăverii.

Mulcirea

Mulcirea ajută la menținerea umidității solului și la prevenirea creșterii buruienilor. Aplică un strat de mulci organic, cum ar fi scoarța de copac sau frunzele mărunțite, în jurul plantelor pentru a menține solul rece și umed.


Tăierea și îndepărtarea florilor ofilite

Îndepărtarea regulată a florilor ofilite stimulează o nouă creștere și prelungirea perioadei de înflorire. Pentru plantele perene, tăierea frunzelor deteriorate sau bolnave ajută la menținerea unui aspect curat și sănătos.

Controlul dăunătorilor și bolilor

Grădinile umbroase pot atrage anumite dăunători și boli fungice. Monitorizează plantele regulat pentru semne de infestare și tratează-le prompt cu insecticide organice sau fungicide, dacă este necesar. Asigură-te că plantele au o bună circulație a aerului pentru a preveni apariția bolilor fungice.

3. Design-ul grădinii umbroase

Crearea de straturi și texturi

Folosește plante cu frunze și flori de diferite forme, mărimi și texturi pentru a adăuga interes vizual grădinii. De exemplu, combină hostele cu frunzele lor mari și bogate cu ferigile delicate și astilbele înflorite.

Alegerea culorilor

Optează pentru culori luminoase și vibrante pentru a adăuga strălucire zonelor umbroase. Florile albe, galbene și pastelate sunt deosebit de eficiente în iluminarea colțurilor întunecate ale grădinii.

Cărări și accesorii

Adaugă cărări, pietre decorative și alte elemente de peisagistică pentru a crea o structură clară și accesibilitate în grădina umbroasă. Aceste elemente adaugă un plus de farmec și funcționalitate spațiului.

Grădinile umbroase oferă o oportunitate minunată de a cultiva o varietate de flori frumoase și rezistente. Alegerea plantelor potrivite și îngrijirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a crea un peisaj armonios și atrăgător.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI