Alegerea și montarea corectă a bordurilor din curte

Alegerea și montarea corectă a bordurilor din curte

Bordurile sunt cel mai des întâlnite în spațiul public, pe marginea trotuarelor sau a aleilor, dar ele au început să își facă apariția și în curțile oamenilor. Principala utilitate a bordurilor este de a susține pavajul și a preveni deplasarea acestuia, dar ele pot contribui și la modernizarea aspectului unei curți și la o mai bună organizare a spațiului.


 

Care este utilitatea bordurilor?

Pavajul a devenit din ce în ce mai popular în lumea amenajărilor exterioare, ceea ce a dus și la apariția bordurilor. Acestea sunt absolut necesare în astfel de proiecte, deoarece ele oferă siguranță zonei acoperite de pavele. De aceea, este foarte important ca montarea bordurilor să fie executată într-un mod corect. 

Principalul scop al bordurilor este de a menține pavelele fixe. În cazul montării necorespunzătoare, pot apărea spații și denivelări în pavaj, unde se va acumula apă. Acest lucru duce la deteriorarea materialelor și, în cele din urmă, la spargerea pavajului. Așadar, am putea spune că aspectul general al curții este dependent de o montare corectă a bordurilor.


 

Forme și materiale pentru borduri

Înainte de a începe montajul, primul pas este să alegi bordurile potrivite pentru pavajul pe care dorești să îl montezi și pentru celelalte elemente decorative din curtea ta. Bordurile cilindrice sunt foarte populare pentru astfel de amenajări, oferind un aspect minimalist curții și grădinii tale. O altă alegere modernă o reprezintă bordurile ondulate sau cele semirotunde, sau poți opta oricând pentru variantele clasice, cele pătrate și dreptunghiulare.

În afara bordurilor din beton, poți alege și materiale mai neconvenționale, cum ar fi aluminiu, oțel, sau chiar și plastic. Bordurile din beton pot oferi o susținere mai bună și au o durabilitate ridicată, pe când cele din metal sunt rezistente și oferă un aspect mai modern curții tale.


 

Montarea bordurilor

După ce ai ales materialele ideale pentru curtea ta, poți începe procesul de montare.
Înainte de a începe, este nevoie de crearea unei fundații, care va înconjura zona pavată și va marca locul unde vor fi instalate bordurile. Pentru o fixare cât mai bună, este de preferat ca această fundație să fie din beton. 

Deasupra acesteia, se toarnă un strat subțire de mortar (de aproximativ 25 mm) în care se vor așeza bordurile. Pentru a fi fixate corect și aliniate corespunzător, acestea se vor bate ușor cu un ciocan din cauciuc. Acest proces necesită multă grijă și atenție, deoarece bordurile trebuie așezate perfect. De asemenea, ele nu trebuie să fie deteriorate în timpul montării.


 

Fixarea bordurilor

Pentru a te asigura că bordurile vor sta fixe, poți lua câteva măsuri adiționale în timpul montării. Înaintea așezării bordurilor, se poate turna un strat de beton de încastrare deasupra fundației. Bordurile vor putea fi montate și cu rosturi, care vor întări structura și o vor menține fixă. Acestea pot fi umplute cu mortar sau pot rămâne neumplute, după preferințe.

Bordurile nu sunt doar foarte utile într-o curte, ele îi atribuie și un aspect cochet și mult mai modern. Poți face alegeri îndrăznețe și poți fi creativ cu amenajarea și aranjarea lor, alegând diverse culori și materiale neconvenționale. În afara aportului estetic, bordurile sunt de asemenea esențiale în fixarea și susținerea pavajului. Astfel, învățând să le montezi corect, vei putea menține aspectul îngrijit al curții tale.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI