Anul din care ar putea să dispară centralele termice de apartament. Cu ce vor fi înlocuite

Anul din care ar putea să dispară centralele de apartament. Vechile centrale ar putea fi înlocuite în următorii 10 ani. Datele centralizate de platforma despre-energie.ro, într-un proiect susținut de Delgaz Grid și E.ON, relevă că 45% dintre respondenți nu știu că pompele de căldură pot înlocui pot fi utilizate atât pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, cât și pentru răcirea acesteia în sezonul cald. 


Anul din care ar putea să dispară centralele termice de apartament

Centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanţă energetică, ar putea fi interzise din 2040. Parlamentul a adoptat legea care transpune o directivă europeană. Drept urmare, românii vor trebui să schimbe treptat centrala pe gaz cu sisteme eficiente energetic: panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau instalaţii pe baza eolienelor.

În plus, din anul 2027 se vorbeşte de introducerea unei taxe pe carbon. Spre exemplu, la o factură de 200 de lei am putea plăti în plus 100 – 150 de lei.

„Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaţilor, care vor impacta consumatorii casnici şi non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc, aduce consumatorii români din nou în situaţia de a scoate bani din buzunar”, semnalează reprezentanţii AEI.


Prosumatorii existenţi, care deţin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW şi 400 kW, vor fi obligaţi să-şi monteze şi instalaţii de stocare a energiei electrice regenerabile produse.

„Stocarea parţială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de rezilienţă, siguranţă şi securitate energetică. Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiţia să fie analizată din punct de vedere economic corect şi mai ales prosumatorii existenţi să nu fie puşi în situaţia aberantă să schimbe (arunce) echipamenete funcţionale în regim on grid, care abia au fost achiziţionate (şi nu sunt amortizate) şi să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiţiei).”, mai subliniază preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Ce presupun noile reglementări

Noile reglementări ar putea impune obligații uniforme pentru toți prosumatorii care își instalează sisteme fotovoltaice după intrarea în vigoare a legii, indiferent de capacitatea sistemului instalat (eliminând un prag minim de putere). În același timp, se face referire la o posibilă schemă de sprijin pentru prosumatorii existenți, astfel încât aceștia să fie ajutați să îndeplinească cerințele noii legi.


Sursa foto: fundatiaapt.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI