Carnea de mangaliță își face loc pe masa de Crăciun a românilor și este extrem de lăudată de nutriționiști. Este perioada în care această carne de porc este la mare căutare, pentru că are un nivel scăzut de colesterol. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunar pentru un singur kilogram?
Carnea de mangaliță – cea mai căutată de sărbători
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Carnea de porc este preferata multor români, iar în preajma sărbătorilor este preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun.
Cu toate acestea, cea mai apreciată carne de porc este cea de Mangalița, denumit și „porcul somon”, dat fiind faptul că are cel mai redus procent de colesterol din lume. În plus, carnea de mangaliță nu conține atât de multe toxine, ca în cazul altor produse.
Din păcate, porcul de mangalița, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, a fost crescută în tot mai puține ferme și gospodării în ultimii 30 de ani. Dovadă stau și prețurile destul de mari. Un singur kilogram îi arde, însă, la buzunare pe români.
„Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon. Slănina de mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6.”, susțin cercetătorii de la Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, conform observatornews.ro.
Cât a ajuns să coste un singur kilogram
Un kilogram de ceafă de porc de Mangalița poate ajunge și la 120-130 de lei, salamul costă chiar și 80-100 de lei.
În perioada următoare, producătorii se așteaptă ca prețurile să mai crească și cu 10%, pentru că cererea e destul de mare: „Prețurile pentru produsele din mangalița sunt cel puțin duble față de carnea de porc tradițională. Salamul este 100 de lei, iar cârnații afumați ajung la 80 de lei kilogramul.”
Sursa foto: www.petry.ro