Ce este Programul Prima Casa si ce trebuie sa stii inainte de a te inscrie

0
439
Programul Prima Casa

Ce este Programul Prima Casa si ce trebuie sa stii inainte de a te inscrie

Multe persoane care isi doresc sa plece din casa parinteasca sau sa scape de grija chiriei apeleaza la Programul Prima Casa. Acesta este un program conceput special pentru persoanele care isi doresc achizitionarea unei locuinte, insa nu au suma integrala pentru a putea face acest pas important pentru tine,


In articolul de astazi am pregatit cateva detalii despre acest program. Iata care sunt conditiile programului, care este maximul ratei lunare, dar si cine poate sa acceseze acest program.

Fiecare banca are conditiile ei, insa programul este reglementat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009, precum si Hotararea de Guvern nr 717/2009. Programul Prima Casa este aparut inca din anul 2009, in timpul crizei economice. Acesta a fost conceput special pentru a stabiliza piata imobiliara.

achizitionarea unei case

Conditiile programului Prima Casa

Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 60/2009, pentru a te incadra in program trebuie sa te incadrezi in aceste conditii Prima Casa.


Programul Prima Casa nu are limita de varsta, insa trebuie sa fi implinit 18 ani pentru a te putea inscrie. Numarul bancilor participante la acest program a fost in anul 2020 de 14.

Pentru a putea fi eligibil, ai nevoie de un avans de 5% din valoarea totala a casei pe care doresti sa o achizitionezi. Cu toate acestea, unele banci pun conditia ca valoarea sa fie de 15% pentru avans daca locuinta pe care vrei sa o cumperi are o valoare mai mare de 70.000 euro.

Alta conditie pentru a putea participa la acest program este ca nu trebuie sa ai nicio locuinta pe numele tau, indiferent de cum a fost dobandita aceasta. De asemenea, noua locuinta nu trebuie instrainata in primii 5 ani.


Asigurarea impotriva oricarui risc este obligatorie, iar vechimea la locul actual de munca trebuie sa fie de cel putin 3-6 luni de zile.

Creditul se acorda pe o perioada de maximum 30 de ani, iar la terminarea creditului varsta limita este de 70 de ani. Daca optezi pentru perioada maxima, creditul trebuie facut, cel tarziu, la varsta de 40 de ani.

Nu doar angajatii pot opta pentru acest program

Persoanele care lucreaza de acasa pe contracte de drepturi de autor, adica freelancerii, pot opta si ei pentru un astfel de credit Prima Casa. Au nevoie de un codebitor pentru a putea accesa acest program, conditie pentru siguranta platii intregii sume.


Rata lunara pentru programul Prima Casa

In ceea ce priveste rata lunara, conform modificarii adoptate de Banca Nationala a Romaniei, aceasta rata nu depaseste 45% din venitul lunar net, pentru creditele facute in lei. Pentru creditele facute in valuta, rata lunara nu depaseste 25% din venitul lunar net.

Foloseste acest calculator de calcul salariu brut net pentru a afla care este salariul tau net lunar.

sursa foto: Pexels