Luna noiembrie este o perioadă importantă pentru grădinăritul de toamnă, iar pregătirile pe care le faci acum pot avea un impact major asupra culturilor din primăvara și vara următoare. Ce lucrări să faci în grădină în luna noiembrie, pentru a o pregăti pentru sezonul rece?
Ce lucrări să faci în grădină în luna noiembrie
Luna noiembrie vine la pachet cu vreme rece, vânt și ploi. Din păcate, grădina ta va trebui să îndure vremea rea de afară, așa că înainte de toate ar trebui să te ocupi de pregătirea ei pentru sezonul rece și, mai mult de atât, de protejarea plantelor. Iată ce trebuie să faci pentru a pune grădina la punct pentru anul viitor. Pașii de urmat, conform grădinarilor cu experiență:
Curăță frunzele uscate
Curățarea ultimelor frunze căzute este esențială pentru a menține sănătatea gazonului și pentru a preveni problemele cauzate de acumularea lor, cum ar fi lipsa de lumină și dezvoltarea bolilor fungice. Adună frunzele căzute la intervale regulate, pentru a nu se acumula într-un strat gros care poate împiedica accesul luminii și aerului către gazon.
Fă săpături
Acum că viața majorității plantelor tale a ajuns la final, sapă straturile de flori și parcelele de legume amestecând pământul cu niște bălegar sau compost.
Astfel, îmbunătățești valoarea nutritivă a pământului pregătindu-l pentru plantele noi pe care le vei cultiva la anul. Verifică dacă aceste zone sunt complet libere înainte să te apuci de săpat, nu ai vrea să deranjezi florile de primăvară. Dacă solul este ud, argilos, nu încerca să-l sapi în luna noiembrie. Este mai bine să amâni până se usucă în mod natural, prin martie sau aprilie.
Curățarea uneltelor de grădinărit
Curăță temeinic uneltele de grădinărit folosind o perie dură pentru a îndepărta murdăria, apoi clătește-le bine cu apă. Dacă există urme de rugină, freacă-le cu un burete abraziv sau folosește o soluție specială antirugină.
Pentru a preveni transferul de boli între plante, dezinfectează uneltele cu o soluție diluată de clor (o parte clor la nouă părți apă) sau un alt dezinfectant potrivit pentru echipamente de grădinărit. După dezinfectare, usucă-le bine.
Taie gardurile vii
În lipsa frunzelor, structura ramurilor este mai clară, ceea ce permite o tăiere precisă, fără risc de a lăsa ramuri uscate sau deteriorate. Îndepărtează ramurile vechi, bolnave sau încrucișate pentru a ajuta la reîntinerirea și aerisirea plantei.
Culege ultimele rădăcinoase
Ultimele legume de recoltat sunt rădăcinoasele, prazul și verzele, iar dacă ai varză de Bruxelles, poți să o lași afară, deoarece tolerează bine temperaturile scăzute.
Pregătirea terenului după eliberarea de recolte este importantă pentru a avea un sol fertil și sănătos anul viitor. Acum este momentul și pentru a organiza răsadnițele și a planifica ce vei planta în sezonul următor. În plus, există culturi care pot fi plantate în noiembrie, cum sunt ciupercile și sparanghelul, care vor avea un început bun de sezon.
Îngrijește trandafirii
În luna noiembrie e musai să începe să cureți trandafirii. Scurtează tulpinile lor pentru a preveni riscul de smulgere din rădăcini pe timpul iernii. Vânturile puternice pot afecta tufele, de aceea o tăiere ușoară ajută la protejarea lor.
Pentru trandafirii cățărători, aceștia ar fi trebuit tăiați mai devreme, la începutul toamnei, pentru a le da timp să se adapteze înainte de venirea frigului. Dacă nu au fost tăiați, protejează-i împotriva vânturilor puternice prin legarea ramurilor principale de suporturi solide.
Sursa foto: spatiulconstruit.ro