Cum sa pregatesti gradina pentru iarna – 5 Trucuri de aur
Chiar si cu una sau doua luni inainte de venirea iernii inca avem treaba in curte si gradina, activitatile tinandu-ne in priza.
Am pregatit aici 5 trucuri de aur care te vor ajuta sa pregatesti gradina pentru iarna, acest anotimp ce este o adevarata provocare pentru toata lumea.
Scapa de plantele moarte sau ofilite
S-ar putea sa fii tentat sa lasi natura sa isi urmeze cursul, insa la plantele ofilite si moarte imediat vor veni limacsii, melcii si daunatorii. Gradina ta va aduna multi astfel de daunatori nedoriti daca le vei lasa habitatul in care cresc neatins.
Curata bine gradina de plante moarte, ofilite si aduna-le pe toate intr-un singur loc. Da-le foc daca au daunatori sau pastreaza totul pentru a folosi drept compost pentru sezonul urmator.
Atentie! Este important sa nu pastrezi plantele moarte daca deja au daunatori pentru ca acestea nu sunt bune pentru compost.
Cum pregatim solul din gradina pentru noi legume – Sfaturi utile de gradinarit
Lasa cateva culturi in sol
Este bine sa lasi cateva culturi de plante in sol sa se reinsamanteze singure pentru ca ele vor deveni hrana pentru insectele si animalele care sunt si ele benefice pentru gradina noastra.
De asemenea, lasa astfel de plante in sol pentru a te bucura de culturi timpurii in primavara. Nu doar ca sunt aspectuoase, insa acestea vor fi o sursa timpurie de nectar.
Da foc plantelor moarte care sunt deja afectate
Plantele care sunt deja afectate de daunatori trebuie adunate intr-un loc si arse. Cenusa rezultata in urma acestui proces te va ajuta atunci cand vine vorba de compost si de crearea unui mediu sanatos pentru primavara urmatoare. Cenusa este alcalina, asa ca este ideala pentru a fi folosita drept fertilizator pentru solul tau.
Cenusa este excelenta pentru a fi adaugata in sol cand plantezi mere, zmeura sau rosii.
Mai mult decat atat, cu cenusa poti face o multime de alte lucruri utile. Poti citi totul despre aceste lucruri in articolul urmator.
Ce poti face cu cenusa care iti ramane de la arderea lemnelor – Idei utile
Legarea pomilor
Acum este momentul sa te ocupi de legarea pomilor fructiferi, dar si de legarea zmeurei, capsunilor si altor fructe sau legume pentru a te asigura ca acestea nu sunt doborate de vantul puternic.
Protejarea ghivecelor
Daca in zona in care locuiesti temperaturile scade sub 0 °C, este bine sa te ocupi de protejarea ghivecelor.
Acestea se vor ridica de la sol cativa centimetri pentru a te asigura ca nu ingheata, insa este bine si sa le protejezi. Pentru a le proteja tot ce trebuie sa faci este sa le infasori in folie cu bule pentru impachetat.
4 Greseli pe care gradinarii incepatori trebuie neaparat sa le evite
sursa foto: Pinterest