Bucataria este locul unde ne petrecem mare parte din timpul nostru, fie ca este locul unde ne place sa ne bem cafeaua, fie ca acolo ne adunam sa gatim impreuna cu familia si sa petrecem timp de calitate alaturi de ei.
O bucatarie intens folosita are nevoie de o redecorare din cand in cand, si chiar daca nu ai bani pentru o re-amenajare completa, exista cateva lucruri pe care le poti face singura si care pot schimba total aspectul bucatariei tale.
Iti vom arata cum poti renova propria bucatarie cu bani putini si fara sa fie nevoie de o echipa intreaga de mesteri.
Am facut un experiment cu o astfel de bucatarie care avea foarte mare nevoie de un aspect nou si modern. Am ales o bucatarie care nu mai fusese renovata de aproximativ 10 ani si ne-am apucat de treaba.
1. Zugravirea bucatariei
Cea mai la indemana modalitate de a reimprospata aspectul bucatariei este zugravirea acesteia. Stim ca te gandesti ca acesta este un proces complicat, care implica multe operatiuni, cum ar fi:
- pregatirea peretilor
- aplicarea unui strat de amorsa care sa asigure aderenta noului strat de vopsea
- vopsitul propriu-zis si asteptarea unui timp indelungat pentru o uscare corespunzatoare
Ei bine, avem o super veste pentru tine! Daca ti-am spune ca exista o vopsea pentru pereti care poate fi aplicata direct cu pensula sau trafaletul, fara sa mai fie nevoie de o pregatire anterioara? Fara curatare, fara aplicare amorsa! Doar vopsea si atat, cu o uscare super rapida si fara miros!
Este vorba desprea vopseaua Annie Sloan, o vopsea de perete lavabila, durabila, usor de aplicat, in culori mate si cu o putere mare de acoperire.
Pentru acest proiect noi am folosit nuanta Alb Original, aplicata cu pensula speciala Annie Sloan. Am ales aplicarea cu pensula datorita suprafetei mici care necesita vopsirea, si anume doar tavanul si portiunea de deasupra faiantei.
Folosirea pensulei in locul trafaletului ajuta la economisirea unei cantitati semnificative de vopsea.
Procesul de vopsire a fost unul extrem de rapid, vopseaua se intinde foarte usor, iar puterea de acoperire este mare, pentru ca nu am diluat foarte mult vopseaua. Vopseaua se dilueaza cu apa, iar la finalul zilei nici nu vei sti ca s-a vopsit in acea casa pentru ca nu exista mirosuri specifice. Un mare plus pentru locatarii casei alese, deoarece nu le-am creat un disconfort din acest punct de vedere.
Timpul de uscare este destul de rapid, dureaza cam 40 minute o uscare completa, ceea ce inseamna ca poti aplica al doilea strat de vopsea chiar in aceeasi zi!
Dupa cum se poate observa, peretii erau foarte afumati de la gatitul regulat si prezentau destul de multe neregularitati. Odata cu aplicarea vopselei Annie Sloan, nu doar ca peretii si-au recapatat albul stralucitor, dar gradul mare de acoperire a netezit mult suprafetele.
2. Vopsirea mobilei de bucatarie
Un alt element important intr-o bucatarie este mobila, care in timp isi poate pierde frumusetea. Daca nu ai bani s-o inlocuiesti, atunci cea mai la indemana optiune este s-o vopsesti!
Asta am facut si noi cu mobila din proiectul nostru. Stim ca inainte de a vopsi o piesa de mobilier este nevoie de slefuire, grunduire si alte tratamente aplicate lemnului.
Pentru ca toate aceste procese implica multa munca si pricepere, am cautat din nou o vopsea care sa ne permita aplicarea directa, fara alte pregatiri anterioare.
Asadar, am descoperit tot la Annie Sloan o vopsea ideala pentru mobila de bucatarie, care se poate aplica direct, fara slefuire, fara grunduire, doar curatare ca preparare. Asadar, doar am curatat mobila de praf si am trecut la treaba!
Am ales nuanta French Linen, un gri foarte frumos si modern, care contrasteaza minunat cu albul peretilor.
Am aplicat doua straturi si din nou ne-a salvat timpul rapid de uscare intre cele doua aplicari, de doar 40 minute, ajutandu-ne astfel sa economisim timp.
Pentru sigilarea vopselei se poate folosi un lac special conceput sau o ceara. Noi am ales ceara Annie Sloan, aplicata cu pensula speciala pentru acest lucru, care intinde si acopera foarte bine suprafata mobilei.
O pensula de calitate este esentiala, mai ales pentru aplicarea stratului final de ceara, pentru ca astfel vei asigura durabilitatea vopselei in timp. Stratul de ceara nu doar ca sigileaza vopseaua, dar si o protejeaza de infiltrarea apei si se curata foarte usor cu o laveta uscata sau umeda. Aspectul final este unul matasos si catifelat.
Rezultatul final este peste asteptarile noastre si ale proprietarilor, iar costul de reamenajare a fost sub 1000 lei si a durat 3 zile. Deja ne gandim sa continuam proiectul luand in calcul si vopsirea gresiei si faiantei, tot cu vopseaua Annie Sloan, dupa metoda descrisa in ACEST articol.
Pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/pg/AnnieSloanRomania/ veti gasi o multime de alte fotografii care sa va inspire, va lasam cateva cat sa va facem curiosi:
Ce spuneti, v-am convins sa incercati si voi o transformare in propria locuinta?
Despre Annie Sloan si produsele sale puteti gasi mai multe informatii online AICI: http://chalkpaint.ro/, iar pe blog gasiti cu o multime de idei de reamanajare si sfaturi utile pentru proiectele de tip DIY.
In Romania exista deja cativa distribuitori ai produselor Annie Sloan, care sustin inclusiv workshopuri tematice in cadrul carora poti invata secretele unei reconditionari cu aceste vopsele. Tot ce trebuie sa faci este sa consulti lista cu distribuitorii, sa vezi care e cel mai aproape de tine si cand e urmatorul workshop la care te poti inscrie.
Annie Sloan si-a inceput cariera ca artist plastic in 1970, iar in 1990 a creat primele vopseluri. Scopul ei a fost sa creeze un produs ușor de folosit, care sa adere la orice suprafata, astfel vopsitul sa fie simplu si distractiv.