Cum si cand se curata filtrele de la aerul conditionat

Cum si cand se curata filtrele de la aerul conditionat

Vara vine la noi in tara cu o caldura pe care nu mereu putem sa o suportam. De aceea, cea mai buna solutie este sa apelam la aerul conditionat.


Pentru a respira un aer curat si pentru a nu pune in pericol sanatatea ta si a familiei, trebuie sa ai grija ca filtrele de la aerul conditionat sa fie curatate periodic.

Cand se curata filtrele de la aerul conditionat?

Verificarea functionalitatii aerului conditionat se face inainte de inceperea sezonului cald. Cand vine vorba de curatarea aerului conditionat, filtrele trebuie igienizate cel putin o data pe an.

In cazul in care folositi aparatul de aer conditionat si iarna, pentru functia sa cu aer cald, atunci trebuie sa curatati filtrele de cel putin 2 ori pe an.


Daca verile sunt mai lungi, iar aerul conditionat este folosit mai des, atunci nu strica sa curatati filtrele de doua ori in acel sezon.

Cum se curata aceste filtre?

Filtrele murdare sau infundate nu sunt sanatoase pentru noi, dar reduc si capacitatea aparatului de aer conditionat. De asemenea, filtrele murdare ce nu sunt curatate pot sa ajunga sa strice aerul conditionat, dar si sa creasca consumul de curent cu pana la 15%, indiferent daca folositi curent electric clasic sau energie data de astfel de panouri solare.

Inainte de a va povesti cum se curata filtrele de aerul conditionat, trebuie sa stiti ca puteti sa luati in vedere chiar si inlocuirea acestora dupa o perioada de timp. Acest lucru se intampla mai ales daca locuiti intr-un mediu poluant sau cu mult praf, asa cum se intampla in marile orase.


1. Pregatirea aerului conditionat

Inainte de a curata filtrele, scoateti aparatul de aer conditionat din priza.

2. Curatarea aparatului

Dupa ce ati scos aerul conditionat din priza, este momentul sa curatati unitatea interna, adica partea componenta care este instalata in casa. Partea instalata in afara cladirii se numeste unitate externa.

Folositi o carpa umeda pe care ati inmuiat-o intr-o solutie antimucegai si curatati unitatea interna.


3. Curatarea filtrelor

Filtrele din aerul conditionat sunt usor de scos. Tot ce trebuie sa faceti este sa rabatati masca din fata de la aerul conditionat si apoi sa trageti de filtre in jos, usor.

Ele pot fi curatate cu apa calda si detergent. Eventual, puteti sa le lasati sa se inmoaie pentru aproximativ 10 minute.

De asemenea, filtrele trebuie curatate si cu o solutie antimucegai si cu una antibacteriana.

Curatati filtrele cu grija pentru a nu le deteriora si nu le montati inapoi decat atunci cand s-au uscat foarte bine.

4. Folosirea unui odorizant

Optional, puteti folosi si un odorizant de aer conditionat pentru a reimprospata aerul.

Ultimul pas este de a monta filtrele doar dupa ce acestea s-au uscat foarte bine.

Daca dupa aceasta procedura de curatare aerul nu ofera acea racoare pe care o cunosteati, inseamna ca aparatul are nevoie de o procedura de curatare realizata de catre o echipa profesionista.

De cele mai multe ori, astfel de aparate de aer conditionat pot fi curatate si de catre voi, insa ele pot sa ramana fara freon sau pot sa aiba praf in interior, in functie de vechimea acestora.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI