Cum trebuie plantat si ingrijit un lamai – pas cu pas
Cum trebuie plantat si ingrijit un lamai, iata un subiect cu care vrem sa va captam atentia.
In articolul de astazi va prezentam cea mai usoara cale de a planta un lamai. Nimic mai simplu. Cunoasteti cu totii beneficiile acestui fruct minunat, de aceea credem ca toata lumea ar trebui sa aiba in locuinta un astfel de copacel.
Trebuie sa stiti ca lamaiul infloreste in aer liber cam tot anul in regiunile calde si insorite. Insa nu neaparat. Daca este bine ingrijit poate face fructe si daca este tinut in interior.
Prin urmarea ne-am gandit sa va spunem cum trebuie plantat si ingrijit un lamai in casa, pas cu pas.
Iata de ce aveti nevoie:
o lamaie organica
un ghiveci cu gauri pentru drenajul apei
pamant fertil
mult soare sau o lumina artificiala
Pregatirea solului si a semintei:
Amestecati pamantul imbogatit cu nutrienti cu apa, pana cand acesta devine umed. Umpleti ghiveciul cu pamant, avand grija sa lasati libera o portiune de 1 sau 2 cm de la buza vasului.
Taiati lamaia si scoateti samburii, avand grija sa-i alegeti pe cei mai vigurosi. Samburele de lamaie trebuie curatat foarte bine de pulpa ramasa dupa extragerea din fruct. Si va spunem un secret: cel mai bine se curata in gura. Prin comparatie, ca atunci cand mancati cirese si scoateti samburii curati.
Samburele curatat il introduceti la circa ½ din dimensiunea lui in pamantul pregatit special pentru asta. Un aspect foarte important: neaparat samburele trebuie sa fie umed. Acoperiti dupa aceea cu un strat de pietricele si udati normal.
Cresterea si ingrijirea:
Pastrati ghiveciul intr-un loc luminos si calduros, avand grija sa udati pamantul din cand in cand iar in maxim 2 saptamani se vor vedea lastarii. Replicati-i in alt vas atunci cand vor fi destul de vigurosi.
Lamaiul are nevoie de cel putin 8 ore de lumina pe zi. Pe timpul iernii, aceasta i se poate asigura de o mica veioza asezata langa ghiveciul in care se afla micul copacel.
Nu incheiem acest articol fara sa va spunem ca florile de lamai sunt foarte frumoase si au un miros puternic de citrice, ceea ce e foarte bine gandindu-ne ca vor parfuma camera in mod natural.
Ca orice copac, si lamaiul rodeste dupa al treilea an, prin urmare trebuie sa aveti rabdare si efortul va fi rasplatit pe masura.