De ce pompa de căldură are grijă de mediu?

De ce pompa de căldură are grijă de mediu?

În 1855, inginerul Peter von Rittinger era preocupat de producția de sare. El construia un aparat care să evapore apa din saramură într-un mod mai eficient decât metodele disponibile. Versiunile ulterioare ale acestui dispozitiv, pompele de căldură, ar putea deveni instrumente pentru reducerea schimbărilor climatice. Astăzi pompele de căldură caută să înlocuiască consumul de gaz și petrol din locuințe cu o energie mai curată.


Energia aerotermală prin sistemele cu pompe de căldură din locuințe, o tehnologie în plină expansiune în ultimii ani, folosește energia din aerul exterior (din mediu) pentru încălzirea / răcirea spațiilor. În plus, este o sursă de energie curată, foarte eficientă, care se poziționează ca o alternativă la sistemele tradiționale, care folosesc cărbune, gaz sau motorină, pentru a funcționa. Cercetătorii au descoperit recent că o instalare mai largă de pompe de căldură pentru încălzirea spațiului ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Pompele de căldură pot fi solosite atăt pentru încălzire, răcire, cât și producerea de apă caldă menajeră.

Sistemele de pompe de caldură din locuințe sunt alcătuite din două unități: una exterioară în care este captată energia din aerul exterior, care este absorbită printr-un agent frigorific și, pe de altă parte, una interioară, legată prin intermediul unor conducte în care se produce încălzirea, și, după caz, apa caldă menajeră.
Pompele de căldură sunt proiectate și construite pentru a obține performanțe maxime în condiții meteorologice severe, atât iarna, cât și vara.  Datorită pompei de căldură putem profita de resursele gratuite pe care ni le oferă natura și putem transporta toată acea energie regenerabilă în spații interioare. Funcționarea sa optimă și eficientă face ca această tehnologie să contribuie semnificativ la îngrijirea mediului, făcându-o:

Ecologică: deoarece reduce emisiile de CO2
Eficientă: pentru că furnizează mai multă energie decât consumă
Regenerabilă și durabilă: pentru că profită de energia disponibilă în mediu


Alte avantaje ale pompei de căldură ce trebuie menționate sunt următoarele:
1. Este o tehnologie matură și de încredere.
2. Oferă temperatura perfectă, oferind confort și bunăstare.
3. Ajută la îmbunătățirea calității aerului din interior.
4. A fost recunoscută drept cea mai bună tehnologie disponibilă pentru încălzire de către organizații recunoscute, cum ar fi Agenția Internațională pentru Energie și Greenpeace.
5. Este foarte versatilă și poate fi folosită în clădiri rezidențiale și publice, spații industriale, magazine.
6. Este potrivită pentru toate tipurile de climă.
Pompa de căldură are o tehnologie care contribuie la triplul obiectiv al Uniunii Europene prin eficiența energetică, utilizarea energiei regenerabile și reducerea emisiilor de CO2.
În ultimul deceniu tehnologia pompelor de căldură a evoluat într-un mod foarte proeminent. Sunt mai eficiente, datorită îmbunătățirii componentelor și designului lor. Au o capacitate mai mare de reglare și comunicare cu alte sisteme.

Această evoluție a fost asociată cu posibilități mai mari de selecție și operare a acestui echipament. Datorită inovației, au fost dezvoltate sisteme care utilizează CO2 ca lichid frigorific, făcându-le sisteme și mai sustenabile din punct de vedere ecologic datorită caracteristicilor gazului și prin creșterea semnificativă a performanței.
CO2 este un agent frigorific natural care are impact zero asupra mediului, deoarece există în natură sau poate fi obținut ca produs secundar în procesele industriale. În acest fel, este prezentat ca un înlocuitor clar al agenților frigorifici sintetici, care au un efect negativ asupra mediului.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI